5 Ιουλ 2011

«Κλειδί» για τους οδικούς άξονες ο δανεισμός


Οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντλήσουν χρήματα,με αποτέλεσμα να αδυνατούν να τα προχωρήσουν


Στη σταδιακή επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στη δανειοδότηση των μεγάλων και μικρών έργων της χώρας προσβλέπει το υπουργείο Υποδομών, έπειτα και από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και στην πιο ευνοϊκή στήριξη μέσω των κοινοτικών ταμείων με το «ξεκλείδωμα» της ροής των πόρων. Ο λόγος είναι ότι παρ΄ όλο που κοινοτικοί πόροι υπάρχουν, ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας των έργων, δηλαδή η δανειοδότηση των τραπεζών προς τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, έχει σπάσει, διαλύοντας τη διαδικασία παραγωγής των δημοσίων και συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντλήσουν χρήματα από τον τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να προχωρήσουν τα έργα φάση προς φάση. Ακολούθως, επειδή οι εργασίες δεν προχωρούν και οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες εργασιών δεν συντάσσονται, το κράτος δεν μπορεί να καταβάλει τα κονδύλια του προϋπολογισμού στους κατασκευαστές και ως εκ τούτου δεν μπορεί να απορροφήσει την κοινοτική συμμετοχή. Και αφού ο λογαριασμός δεν «κλείνει», διαιωνίζεται το «σπιράλ» της ύφεσης, το οποίο έχει οδηγήσει μια σειρά έργων σε τέλμα, ιδίως δε τους τέσσερις από τους πέντε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους των συμβάσεων παραχώρησης.

  Στο υπουργείο Υποδομών έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλες συσκέψεις, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των μεγάλων έργων. Παράλληλα, η κυβέρνηση συζητεί με τις Βρυξέλλες μέτρα «ανακούφισης» της οικονομίας, όπως η μετατροπή της αναλογίας των συγχρηματοδοτούμενων έργων από 75%25%, που ισχύει παραδοσιακά, σε 85%15%, με ισόποση περικοπή όμως και μέρους άλλων έργων. Οπως ωστόσο επισημαίνουν κοινοτικές πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, τα πράγματα είναι... πρόωρα. Και αυτό διότι, όπως ομολογούν, δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη ο κίνδυνος και να κοπούν έργα και το πρόβλημα της δανειοδότησης να μη λυθεί...

Περισσότερα:
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=409226