31 Μαρ 2011

Άνοιξαν τα διόδια της Λεπτοκαρυάς οι εργαζόμενοι από το "Βοήθεια στο σπίτι"

Περισσότεροι από 80 εργαζόμενοι, συμβασιούχοι, στο κοινωνικό πρόγραμμα πρόνοιας «Βοήθεια στο Σπίτι», από διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς και διαμαρτυρήθηκαν για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης, σχετικά με την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε χιλιάδες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι στη Β. Ελλάδα, στα πλαίσια της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, την οποία αποφάσισε να καλύψει συνδικαλιστικά και η ΠΟΕ-ΟΤΑ , επέλεξαν και αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας, για να κάνουν γνωστά τα προβλήματά τους στην ευρύτερη κοινωνία. Με την κινητοποίηση εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια κατάργησης των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να τα χρηματοδοτήσει, αλλά και τον κίνδυνο απόλυσης των εργαζομένων.

Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, αλλά και οικογενειακοί βοηθοί, έφτασαν σήμερα, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011, στις 11:00 το πρωί, με δύο πούλμαν στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς, και με τη στήριξη της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων της Πιερίας και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, άνοιξαν τα διόδια περίπου για ένα δίωρο.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης και αγωνιζόμαστε για μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείριση. Θα μπορούσαμε να κλείσουμε την Εθνική Οδό, να καταλάβουμε ένα δημόσιο κτίριο ή να κλείσουμε τη σιδηροδρομική γραμμή. Έτσι όμως θα ταλαιπωρούσαμε χιλιάδες συμπολίτες μας και αυτό δεν το επιθυμεί κανείς από εμάς. Ας χάσουν από τη δράση μας εκείνοι στους οποίους χαρίζεται απλόχερα ο εθνικός πλούτος της χώρας. Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια αλλά και η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στους εθνικούς μας δρόμους, δεν μπορούν να αποτελούν ευκαιρίες πλουτισμού για κάποιους λίγους και μάλιστα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας», δήλωσαν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες.

Σχετικό βίντεο από τη σημερινή διαδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=z-5C06L03tQ

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Τα κοινωνικά προγράμματα πρόνοιας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), η Φύλαξη Παιδιών ΑμεΑ Ανέργων Μητέρων κ.ά. έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, από το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε στο Β' ΚΠΣ, και στη συνέχεια, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις των χρηματοδοτήσεων μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και τελευταία μέσω του ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010) κρατιέται με νύχια και με δόντια σε λειτουργία και κυρίως χάρη στην αυτοθυσία 5.000 εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων.
--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 00
Τηλ. 23510 31906 / Φαξ 23510 34 174
info@otoposmou.gr & www.otoposmou.gr