20 Φεβ 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: Από λιμάνια, διόδια και αεροδρόμια θα βρούμε τα 50 δισ.

Αττική Οδός, Ελ. Βενιζέλος, ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, αλλά ακόμη και το Μετρό στα κυβερνητικά σχέδια


Μέσω συμβάσεων παραχώρησης σε λιμάνια, διόδια και αεροδρόμια θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και πώληση συμμετοχής σε εταιρείες του Δημοσίου ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου αποκλείει το ενδεχόμενο πώλησης ελληνικής γης.

Σύμφωνα με τον υπουργό η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για να συγκεντρώσει 50 δισ. μέχρι το 2015, θα πραγματοποιηθεί μέσω συμβάσεων παραχώρησης έργων, όπως είναι τα διόδια, το "Ελευθέριος Βενιζέλος" και το Μετρό της Αθήνας. 

Πηγή εσόδων, όπως δήλωσε, θα μπορούσε να αποτελέσει και το φάσμα συχνοτήτων για άδειες κινητής τηλεφωνίας όπως και η αξιοποίηση του πρώην αερολιμένα του ελληνικού.

Στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση "προσεχώς" περιλαμβάνονται η επέκταση της παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος, των διοδίων της Αττικής και της Εγνατίας οδού όπως και η δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης σε περιφερειακά λιμάνια. Όσον αφορά στις προς πώληση συμμετοχές, περιλαμβάνονται τα ΕΛΤΑ, οι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, η αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΣΕ, η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου όπως ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, καζίνο κλπ.