27 Ιαν 2011

Είναι υπέρ της ληστείας του λαού

Από τον "Ριζοσπάστη"

Λέγεται ότι τα «μεγάλα πνεύματα» συναντώνται, αν, δε, τύχει και τα πνεύματα αυτά είναι στρατευμένα για την υπεράσπιση της πλουτοκρατίας τότε δε συναντώνται απλώς, αλλά ταυτίζονται πλήρως. «Ζήτω ο Τζάμπας!» αναφωνεί ο Γ. Πρετεντέρης στα χτεσινά «ΝΕΑ» και ο Π. Μανδραβέλης στη χτεσινή «Καθημερινή» αποφαίνεται για την «Επανάσταση του τζάμπα». Και οι δυο τους έχουν βάλει στη μέση και κατακεραυνώνουν τους ανθρώπους του μόχθου που εξοργισμένοι απ' τα ληστρικά χαράτσια των διοδίων αρνούνται να τα πληρώσουν, ακόμα και όσους διεκδικούν ελεύθερες ακτές και αρνούνται να πληρώσουν εισιτήριο για την είσοδό τους σ' αυτές. Μάλιστα εις εξ αυτών απαιτεί να παρέμβουν εδώ και τώρα οι αρχές για να θέσουν τέλος στην ...παρανομία! Αφού προηγούμενα το αδελφό του πνεύμα έχει αποφανθεί ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έχουμε δρόμους απ' τους εξής δύο: Είτε να πληρώνουν οι χρήστες τους μέσω των διοδίων είτε να τους πληρώνουν συνολικά οι φορολογούμενοι! Αν θέλουμε - λέει - έργα υποδομής πρέπει να τα πληρώνουμε, αλλιώς δε θα τα έχουμε!
Στηρίζουν τη μεγάλη ληστεία που γίνεται από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους με τα διόδια, χάρη βέβαια στις συμβάσεις παραχώρησης που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η πραγματικότητα είναι ότι οι μεγαλοκατασκευαστές με ελάχιστα ίδια κεφάλαια (π.χ. για την Αττική Οδό έβαλαν μόνο 9% του κόστους του έργου), αφού τα υπόλοιπα έχουν πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα κοινοτικά προγράμματα και το δανεισμό με κρατική εγγύηση, έχουν σίγουρα κέρδη.
Δεν είναι πως δεν τους περνάει απ' το μυαλό ότι και έργα υποδομής μπορεί να έχει ο λαός, δικά του και όχι βιλαέτια της πλουτοκρατίας και να τα απολαμβάνει δίχως να χρειάζεται να τα χρυσοπληρώνει στον αιώνα τον άπαντα. Είναι που δε θέλουν με τίποτα να περάσουν τέτοιες ιδέες στο «μυαλό» του λαού. Είναι που δε θέλουν να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι μπορεί να βάλει τέρμα στο τζάμπα φαγοπότι των κηφήνων που καταβροχθίζουν όσα ο ίδιος με το μόχθο του παράγει.
Αν ψάχνουν οι εν λόγω κύριοι για τζαμπατζήδες, δεν έχουν παρά να κοιτάξουν στον καθρέφτη του «κόσμου» που εκπροσωπούν και υπηρετούν. Εκεί εικονίζονται και τζαμπατζήδες και άρπαγες του πλούτου που παράγει ο λαός. Ο μοναδικός που έχει δικαίωμα να απολαμβάνει - δωρεάν, σύγχρονα και ασφαλή - έργα υποδομής, γιατί είναι ο μοναδικός που κόπιασε και πλήρωσε για την κατασκευή τους. Και ο μοναδικός που έχει καθήκον και θα το πράξει - ας είναι βέβαιοι οι Πρετεντέρηδες και Μανδραβέληδες - να τσακίσει τους τζάμπα μάγκες που τρώνε και πίνουν το μόχθο του.