13 Ιαν 2011

Απάντηση σε Άρθρο της εφημερίδας "Το Βήμα"

Δημοσιεύουμε απάντηση που εστάλη στο άρθρο της εφημερίδας "Το Βήμα" με ημερομηνία 10/01/2011.
Τίτλος άρθρου "Από Μάρτιο οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για σειρά αλλαγών στα διόδια"
==========

Κύριε Διευθυντά,

Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο που δημοσιεύσατε την 10-01-2011 στην ιστοσελίδα σας για το ζήτημα των διοδίων. Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι « υπάρχει απόφαση να προταθεί στους εργολάβους η αντικατάσταση των συμβατικών διοδίων με ηλεκτρονικά» Επιθυμώ να σας διευκρινίσω σε ότι τουλάχιστον αφορά τη σύμβαση παραχώρησης της Εθνικής Οδού από τη Μεταμόρφωση μέχρι τη Λαμία, που κυρώθηκε με το νόμο 3555/2007, ότι η εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων αποτελεί συμβατική υποχρέωση της εταιρίας (ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε). Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από τη πρώτη κιόλας ανάγνωση του άρθρου 24 της σύμβασης παρ 1.1, παρ1.3, παρ1.4, παρ 2.5. Εκείνο επίσης που προκύπτει από μια προσεκτικότερη μελέτη της υπόψη σύμβασης είναι ότι η απαιτούμενη υποδομή για την εγκατάσταση του συστήματος αυτού έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 21-08-2009 (δεύτερη αποκλειστική προθεσμία). Η υπόψη καθυστέρηση μαζί με άλλες καθυστερήσεις που αφορούν 16 διαφορετικές εργασίες και κατασκευές έχουν γνωστοποιηθεί στον υπουργό υποδομών κύριο Ρέππα με την από 22-06-2010 γνωστοποίηση- αίτηση 10 δημάρχων, κοινοταρχών, νομαρχιακών, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων της ΒΑ Αττικής.

Συμπερασματικά λοιπόν το Ελληνικό δημόσιο οφείλει όχι να προτείνει αλλά να απαιτήσει από τη ΝΕΑ ΟΔΟ ΑΕ την άμεση λειτουργία των ηλεκτρονικών διοδίων και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις.

Το σημαντικότερο όμως είναι να πάρει θέση επί του προαναφερθέντος εγγράφου των δημάρχων όπου τεκμηριώνονται πλήρως κατά την άποψη μου απαιτήσεις του δημοσίου προς την εταιρία της τάξης των 200.000.000 Ευρώ.
Με εκτίμηση
 
Τάκης Κουρής
Αεροναυπηγός- Μηχανικός
Κάτοικος Αφιδνών


Παρατίθεται το άρθρο:
Έτοιμη να λάβει πρωτοβουλίες για το θέμα των διοδίων μέχρι τον Μάρτιο εμφανίζεται η κυβέρνηση.
«Είναι ένα πραγματικό ζήτημα που έχει να κάνει με τη δύσκολη κατάσταση που περνούν οι πολίτες» ανέφερε σχετικά με τις κινητοποιήσεις πολιτών κατά των διοδίων και υπενθύμισε ότι υπάρχει σύμβαση του 2007 με την οποία έχουν αποφασιστεί οι τιμές και οι αυξήσεις των διοδίων.
Ο κ. Γιώργος Πεταλωτής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα κοιτάξει ξανά το σύστημα και τόνισε ότι δεσμεύεται και σήμερα να κάνει έναν διαφορετικό σχεδιασμό.
Σε αυτό πλαίσιο ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν αυτά τα έργα και ότι υπάρχει απόφαση να προταθεί στους παραχωρησιούχους η αντικατάσταση των συμβατικών διοδίων με ηλεκτρονικά, ώστε οι πολίτες να πληρώνουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα που χρησιμοποιούν.
«Δεν βλέπουμε ισοπεδωτικά τα πράγματα και μέχρι το Μάρτιο θα είμαστε έτοιμοι για να φέρουμε τις πρωτοβουλίες στη Βουλή», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι το δημόσιο κινείται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και ότι οι ιδιώτες που εμπλέκονται στα έργα και μετέχουν στην εκμετάλλευση των διοδίων, θα πρέπει να επιδείξουν και την ανάλογη ευθύνη.