24 Ιουλ 2010

Κινητοποίηση για τα διόδια ΒΑ Αττικής


Της Ιφιγενειας Διαμαντη
Την επιβολή ποινικής ρήτρας στην κατασκευαστική εταιρεία «Νέα Οδός Α.Ε.» ύψους 24.112.000 ευρώ, λόγω καθυστερήσεων, την επιστροφή στο Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, 132 εκατ. ευρώ και την απόδοση στο Δημόσιο ποσού 43 εκατ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί από παράνομες αυξήσεις για τους σταθμούς διοδίων Αφιδνών και Τραγάνας ζητούν με πολυσέλιδη επιστολή τους προς τον υπουργό Υποδομών, κ. Δημήτρη Ρέππα, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γιάννη Τέντε, τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή και την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος οι κάτοικοι οκτώ δήμων και κοινοτήτων της Βορειοανατολικής Αττικής (Ανοιξη, Αγ. Στέφανος, Κρυονέρι, Μαλακάσα, Πολυδένδρι, Ωρωπός, Βαρνάβας, Αφίδνες). Από τον Οκτώβριο του 2009 διεκδικούν ελεύθερη, δίχως διόδια, διέλευση στην περιοχή («Δεν πληρώνουμε. Μην πληρώνεις κι εσύ»). Την κινητοποίησή τους στηρίζει με χθεσινή ανακοίνωσή της και η ΕΚΠΟΙΖΩ.
Μέχρι και πριν από έναν μήνα, «δεν είχαν συνταχθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες έξι μελέτες για το δευτερεύον οδικό δίκτυο, δεν είχε κατασκευαστεί καμία από τις 16 ομάδες έργων η προθεσμία των οποίων έληξε τον περυσινό Αύγουστο», εξήγησε χθες ο κ. Π. Γκοιμήσης, μηχανικός με πολυετή πείρα και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων ΒΑ Αττικής. «Επιπλέον, επί έναν χρόνο (αρχές Ιανουαρίου 2008 έως τέλη Ιανουαρίου 2009) το έργο λειτουργούσε δίχως εγκεκριμένους όρους λειτουργίας, επιθεώρησης και συντήρησης. Περαιτέρω, οι σταθμοί διοδίων σε Αφίδνες, Μαλακάσα και Καπανδρίτι έχουν χτιστεί κατά παράβασιν περιβαλλοντικών όρων (για τους δύο πρώτους έχουν επιβληθεί πρόστιμα 19,3 εκατ. ευρώ) ενώ αυτοψίες της Νομαρχίας Αν. Αττικής έχουν χαρακτηρίσει αυθαίρετες άλλες κατασκευές». Για τα παραπάνω, την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης παρήγγειλε διενέργεια ελέγχου, ενώ έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις αιτήσεις ακύρωσης από εκπροσώπους ΟΤΑ και πολίτες. Από την πλευρά της, η εταιρεία «Νέα Οδός», διά της διευθύντριας Μάρκετινγκ κ. Φωτεινής Λάμπρου, διατείνεται ότι «διαθέτει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις και προχωρά κανονικά, αφού οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν γίνει και εγκριθεί».
Τρία εξώδικα
«Χρειάζεται να πληρώνουμε τουλάχιστον 3,80 ευρώ ημερησίως ή 1.387 ευρώ τον χρόνο για να μετακινηθούμε στο οδικό δίκτυο των περιοχών αυτών, ενώ ενδέχεται να τοποθετηθούν άλλοι δύο σταθμοί διοδίων στον Αγ. Στέφανο τον Αύγουστο», εξήγησαν χθες τα μέλη της Επιτροπής, που έστειλε τρία εξώδικα, προς το υπουργείο Μεταφορών, τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον διοικητή του Β΄ Τμήματος της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων. Αφορά έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων που ζητούσε από την Τροχαία ναι μεν να μην προσαγάγει τους υπαλλήλους της εταιρείας όταν επιμένουν στην είσπραξη διοδίων και τους οδηγούς που αρνούνται να τα καταβάλουν, ωστόσο να γνωστοποιεί στην εταιρεία τα στοιχεία τους. Η εταιρεία έχει ασκήσει μηνύσεις εναντίον ένδεκα μελών της Συντονιστικής Επιτροπής για συκοφαντική δυσφήμηση, φθορά ξένης περιουσίας και παρακώλυση συγκοινωνιών.