14 Μαρ 2010

ΔΙΟΔΙΑ - Δεύτερη αύξηση σε μία εβδομάδα

Αυξήσεις στις τιμές των διοδίων στους εθνικούς δρόμους φέρνει από τα ξημερώματα της Δευτέρας η κυβερνητική απόφαση για αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από το 19% στο 21%.
Το αποκορύφωμα είναι η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας στο τμήμα Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθίας με το επίμαχο τμήμα των Τεμπών, όπου οι κατασκευαστές κάνουν τη δεύτερη σε μία εβδομάδα αύξηση, μετά το 20% της περασμένης Δευτέρας. Στον σταθμό της Πελασγίας οι οδηγοί Ι.Χ. πλήρωναν 1,90 ευρώ, από την περασμένη Δευτέρα το ποσό αυξήθηκε στα 2,30 ευρώ και από τις 15 του μηνός θα φθάσει τα 2,40 ευρώ, που σημαίνει αύξηση 26,3% μέσα σ' ένα επταήμερο!
Στην Κορίνθου-Τρίπολης οι οδηγοί θα πληρώνουν από τη Δευτέρα σε δύο σταθμούς προς κάθε κατεύθυνση. Σήμερα όσοι κινούνται προς Τρίπολη πλήρωναν μόνον στο Σπαθοβούνι, ενώ στην αντίθετη κατεύθυνση μόνον στη Νεστάνη. Από τις 15 Μαρτίου οι δύο σταθμοί θα λειτουργούν και προς τις δύο κατευθύνσεις και τα Ι.Χ. θα πληρώνουν 1,40 στο Σπαθοβούνι και 1,30 στη Νεστάνη, έναντι 2,90 που δίνουν σήμερα. Αυτό σημαίνει μείωση κατά 7%. Η κοινοπραξία αποφάσισε να μην κάνει αυξήσεις λόγω ΦΠΑ στα Ι.Χ., αλλά θα επιβαρυνθούν οι υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων.
Εξαίρεση αποτελεί η Αττική Οδός, που ανακοίνωσε ότι παρά την αύξηση του ΦΠΑ θα διατηρηθούν οι σημερινές τιμές, οι οποίες έχουν παραμείνει σταθερές από τον Φεβρουάριο του 2006. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται επίκληση στην οικονομική κρίση, στην πραγματικότητα όμως είναι και οι όροι της σύμβασης του 2001 που δεν κάνουν ελκυστικές τις αυξήσεις των τιμών. Δεν υπάρχει καμία ρήτρα σε σχέση με τα έσοδα στις συμβάσεις της περιόδου 2007-8, με βάση τις οποίες οι οδηγοί έχουν ήδη πληρώσει τουλάχιστον τρία «καπέλα» από τον Απρίλιο του 2008.
Χ. ΤΖ.