12 Μαρ 2010

Αυξημένες από χθες οι τιμές διοδίων


Μαλιακού - Κλειδιού
Σε αυξήσεις της τάξης του 15 - 17% στα διόδια του τμήματος Μαλιακού - Κλειδιού της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης προχώρησε αιφνιδίως από χθες η εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α. Ε. Θα ακολουθήσει δεύτερη αύξηση σε μια εβδομάδα, με την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από 19% σε 21%. Επιπλέον η εταιρεία σκοπεύει να λειτουργήσει τους σταθμούς διοδίων Μακρυχωρίου και Πυργετού, αν τελικά δοθούν τα Τέμπη στην κυκλοφορία πριν από το Πάσχα. Ολα αυτά βέβαια προκειμένου να μη χαθούν οι εισπράξεις από τα δεκάδες χιλιάδες οχήματα που θα ταξιδέψουν τις ημέρες του Πάσχα προς και από τη Βόρεια Ελλάδα...
Οπως ανακοίνωσε η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α. Ε., από χθες αναπροσαρμόστηκε η χρέωση των οχημάτων ανά χιλιόμετρο, από 2,5 σε 3 λεπτά. Μετά την αναπροσαρμογή, οι τιμές των διοδίων για τα Ι. Χ. αυξήθηκαν στους σταθμούς Πελασγίας και Μοσχοχωρίου από 1,90 σε 2,30 ευρώ, ενώ στον σταθμό Λεπτοκαρυάς παρέμειναν σταθερά στα 2,30 ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η αναπροσαρμογή των διοδίων προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης. Θα ακολουθήσει την επόμενη Δευτέρα μικρή αύξηση (της τάξης λ. χ. των 0,05 ευρώ) εξαιτίας της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ.
Στόχος πάντως είναι τα Τέμπη να αποδοθούν πριν από το Πάσχα στην κυκλοφορία. Κίνηση που θα συνδυαστεί με την επαναλειτουργία του σταθμού διοδίων στον Πυργετό και τη λειτουργία του σταθμού Μακρυχωρίου, που αντικατέστησε τον παλαιό σταθμό διοδίων στα Τέμπη. Ο σταθμός Πυργετού θα χρεώνει τη διέλευση Ι. Χ. στα 2 ευρώ, ενώ ο σταθμός Μακρυχωρίου 1,20 ευρώ. Εκτιμάται ότι από τα Τέμπη διέρχονται ημερησίως περί τα 21.000 οχήματα, κίνηση που πολλαπλασιάζεται κατά τις εορταστικές περιόδους και τα Σαββατοκύριακα.