8 Μαρ 2010

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ... ΧΑΡΑΤΣΙΑ

πηγή:http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=139122

20% πάνω τα διόδια στον Μαλιακό

Νέες αυξήσεις, της τάξης του 20%, ισχύουν από τα ξημερώματα στα διόδια της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας. Είναι μάλιστα πιθανόν από την ερχόμενη Δευτέρα να έχουμε και νέες τιμές, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 19% στο 21%, που θα ισχύσει για το σύνολο των σταθμών διοδίων στις εθνικές οδούς και την Αττική οδό.
Παρά το γεγονός ότι οι οδηγοί ταλαιπωρούνται από τις 17 Δεκεμβρίου 2009, λόγω των κατολισθήσεων στα Τέμπη, οι κατασκευαστές των έργων επέλεξαν να εφαρμόσουν κατά γράμμα τη σύμβαση που είχε υπογράψει το 2007 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και προβλέπει αύξηση της χιλιομετροχρέωσης από 2,5 λεπτά σε 3 λεπτά ανά διανυόμενο χιλιόμετρο για τα ΙΧ.
Είναι η βάση με την οποία αναπροσαρμόζονται οι τιμές και στις άλλες κατηγορίες οχημάτων. Ετσι ένας οδηγός ΙΧ που κάνει ολόκληρη τη διαδρομή πληρώνει πλέον 6,90 ευρώ, έναντι 6,70 που ίσχυε ώς χθες. Τα λεωφορεία πληρώνουν 17,30 ευρώ, από 16,90 ευρώ, ενώ οι νταλίκες 24,30 ευρώ, από 23,70 ευρώ.
Η μεγαλύτερη αύξηση επέρχεται σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων στους σταθμούς που λειτουργούν στην Πελασγία.
Ενδεικτικά, ένα ΙΧ πλήρωνε 1,90 ευρώ και πλέον επιβαρύνεται με 2,30 ευρώ. Οι τιμές παραμένουν σταθερές στη Λεπτοκαρυά. Η μείωση που εμφανίζεται στο Μοσχοχώρι είναι προσωρινή, αφού στο τμήμα ώς τη Λεπτοκαρυά προστέθηκε άλλος ένας σταθμός στο Μακρυχώρι, ενώ μετακινήθηκε ο σταθμός των Τεμπών που λειτουργεί στον Πυργετό. Λόγω των κατολισθήσεων, οι δύο αυτοί σταθμοί είναι κλειστοί. Για τον ίδιο λόγο, το υπουργείο Υποδομών δεν επέτρεψε στις αρχές Ιανουαρίου να λειτουργήσουν οι νέοι σταθμοί διοδίων στο Αιγίνιο Ημαθίας.
Η προηγούμενη αύξηση στο τμήμα Μαλιακός - Κλειδί είχε γίνει τον Μάρτιο του 2009.
Οι εργολάβοι έχουν αναλάβει την είσπραξη των διοδίων από τον Απρίλιο του 2008, οπότε επέβαλαν «καπέλα» που κυμαίνονταν από 97% έως και 180%! Ηταν οι υψηλότερες που είχαν γίνει εκείνη την εποχή.
Χ.ΤΖ.