26 Φεβ 2010

«Παζάρι» για μικρότερες αυξήσεις στα διόδια








Φωτιά παίρνουν οι τιμές στα διόδια με τις δύο αυξήσεις που προβλέπονται- από τις συμβάσεις παραχώρησηςτο 2010 και στις αρχές του επόμενου έτους.



Η τελική τιμή των διοδίων - σε όλους τους σταθμούς- αναμένεται να αυξηθεί κατά 60%. Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις αντιδράσεις των οδηγών σε όλη τη χώρα, στοχεύουν σε μείωση κατά 25% της τελικής τιμής που θα διαμορφωθεί μετά και την τελευταία αύξηση το 2011.



Η μείωση ωστόσο δεν προβλέπεται να ισχύσει πριν από τις αρχές του επόμενου έτους εξαιτίας των σκληρών διαπραγματεύσεων με τις κατασκευάστριες εταιρείες, αλλά και του χρόνου που απαιτείται προκειμένου οι όποιες αλλαγές στις συμβάσεις να κυρωθούν από τη Βουλή.



Έτσι, αν τελικά προχωρήσουν τα σχέδια του υπουργείου, τα διόδια για το ταξίδι Αθήνα- Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα οι οδηγοί πληρώνουν 14,4 ευρώ, θα αυξηθούν (παρά τη μείωση στην τελική τιμή) σε 17,28 ευρώ. Επίσης, στα διόδια των Αφιδνών, για παράδειγμα, η διέλευση που σήμερα κοστίζει 1,85 ευρώ για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα θα αυξηθεί σε 2,22 ευρώ.


Ο στόχος


Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης «στόχος του υπουργείου είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με τις κατασκευάστριες εταιρείες να γίνει μείωση στις τιμές των διοδίων τουλάχιστον κατά 25% με την αφαίρεση των φόρων υπέρ του κράτους».



Σύμφωνα με τον ίδιο «οι συμβάσεις δεν μπορούν να καταργηθούν. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή, τόσο για τους δρόμους, όσο και για το Δημόσιο. Μπορεί όμως να μειωθεί ο φόρος υπέρ του κράτους προς όφελος όλων και κυρίως των τοπικών κοινωνιών».



Παράλληλα, στο υπουργείο επεξεργάζονται σχέδια για τη μελλοντική διαχείριση των διοδίων με στόχο να περιοριστούν οι ουρές που σχηματίζονται, κυρίως κατά τη διάρκεια των μεγάλων εξόδων. Σε αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών διοδίων στο τέλος του 2010, περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες και η διέλευση να είναι ελεύθερη, ενώ ο λογαριασμός να έρχεται στη συνέχεια στο σπίτι.



................................................................................

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων

και Φορέων Β.Α. Αττικής









ΠΡΟΣ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ κο ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ



ΚΟΙΝ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ κο ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ Β. Α. ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ



ΕΔΡΑ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ



ΤΗΛ. 22950 98296


FAX 22950 98596



ΜΑΛΑΚΑΣΑ 26-2-2010



Θέμα : Διόδια Αυτοκινητόδρομου Αθηνών-Λαμίας



Κύριε Υπουργέ,


Γνωρίζετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν κάτοικοι και εργαζόμενοι στην Βορειοανατολική Αττική εξαιτίας της εφαρμογής του Ν3555 που εκχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στην ιδιωτική εταιρεία ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.


Φυσικό ήταν λοιπόν να μελετήσουμε με προσοχή τις δηλώσεις σας στην έγκριτη εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 22 Φεβρουαρίου 2010 σχετικά με τους στόχους του υπουργείου σας στην επικείμενη επαναδιαπραγμάτευση με τις εταιρείες παραχώρησης για το θέμα των διοδίων.


Ο στόχος σας λοιπόν φέρεται να είναι η μείωση κατά 25% της τελικής τιμής διοδίων όπως αυτές θα διαμορφωθούν το 2011. Αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις σας με την αφαίρεση των φόρων υπέρ του κράτους.


Απογοητευτήκαμε και εκπλαγήκαμε πλήρως από τις δηλώσεις σας αυτές. Παρακολουθούσαμε και παρακολουθούμε τις απόψεις σας για το θέμα αυτό τόσο σαν βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρμόδιου για τα δημόσια έργα, όσο και σαν υφυπουργού με τομέα ευθύνης τα έργα αυτά. Είχατε αναγνωρίσει το δίκαιο των αιτημάτων μας και είχατε δεσμευτεί για λύσεις με πολλαπλές παρεμβάσεις σας τόσο στη Βουλή των Ελλήνων όσο και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τι συνέβη σε τόσο μικρό διάστημα και αντί για λύση μας προσθέτετε και άλλο φορτίο σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς;


Τι νόημα έχει η διαπραγμάτευση αυτή που θα έχει σαν μοναδικό ζητούμενο πόσο ακόμα θα αυξηθεί η αδικία σε βάρος μας;


Δηλαδή αν η εταιρεία δεχθεί τις θέσεις σας ενώ σήμερα για παράδειγμα το τέλος διοδίων στο σταθμό Αφιδνών είναι 1,85€, μετά την «επιτυχή» κατάληξη των διαπραγματεύσεων, σ’ ένα χρόνο περίπου, θα κληθούμε να καταβάλουμε τέλος 2,25€.


Όπως είναι ευνόητο η λύση αυτή είναι ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ για όλους εμάς τους κατοίκους και εργαζομένους στη Β.Α. Αττική.


Να είστε σίγουρος ότι ο αγώνας μας που γιγαντώνεται και μαζικοποιείται καθημερινά θα αποκτήσει νέες διαστάσεις μετά από τις δηλώσεις σας αυτές.


Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η μοναδική επιλογή που επιλύει τα προβλήματα της περιοχής μας που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της παραχώρησης της ΕΟ, δηλαδή αυτά του εξωπραγματικού τιμήματος διοδίων, του ακατάλληλου και επικίνδυνου εναλλακτικού οδικού δικτύου, της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης εξαιτίας της λειτουργίας των νέων σταθμών διοδίων και του κυκλοφοριακού εμφράγματος που έχει δημιουργηθεί είναι η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ Β.Α. ΑΤΤΙΚΗ.


Σας περιμένουμε λοιπόν κύριε υπουργέ δίπλα μας και όχι απέναντί μας σ’ αυτό τον αγώνα τα αιτήματα του οποίου έχετε και εσείς αναγνωρίσει ως εύλογα και δίκαια όπως προαναφέραμε.



Με εκτίμηση,


Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων και Φορέων Β.Α. Αττικής


ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΤΣΑΣ


ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ


ΣΤΡΑΤΟΣ ΛΟΥΠΑΤΑΤΖΗΣ


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥΔΑΚΗΣ


ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΟΥΡΑΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ