19 Ιαν 2010

Εξαγριωμένοι με τα διόδια κάτοικοι της ΒΑ

Του Αλέξη Μπίκα
ΠΗΓΗ:http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B1-%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82

Το πρωί της Κυριακής, περίπου 1.000 άτομα από 14 δήμους και κοινότητες της βορειοανατολικής Αττικής συγκεντρώθηκαν στα διόδια Αφιδνών, με στόχο να διαδηλώσουν και να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις των τιμών των διοδίων και τις ήδη υπάρχουσες εξωφρενικές τοποθετήσεις σταθμών διοδίων σε πολύ μικρές αποστάσεις.
«Η κινητοποίηση αυτή είχε σκοπό να ανοίξουν τα διόδια με σύνθημα ‘Δεν πληρώνουμε διόδια, ελεύθεροι δρόμοι για όλους, δεν πληρώνουμε την κρίση τους’», δήλωσε -μιλώντας στο tvxs.gr- ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατά των διοδίων. Απαντώντας σε όσους θεωρούν παράνομη την παραβίαση των σταθμών, δήλωσε: «Ομόφωνα αποφασίστηκε να σπάσουμε τις μπάρες, τις οποίες έχουμε πληρώσει εμείς. Παράνομες είναι οι εταιρείες που μας εκβιάζουν, τα όρια της παρανομίας ακροβατούν σε μια λεπτή γραμμή».
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν απηυδήσει με τους ολοένα περισσότερους σταθμούς διοδίων, είχαν την αμέριστη υποστήριξη των διερχόμενων οδηγών, στους οποίους επέτρεπαν την δωρεάν διέλευση σηκώνοντας τις μπάρες. Παρόλο που οι προσφυγές των κατοίκων στο ΣτΕ αναμένεται να εκδικαστούν το Νοέμβριο, οι τιμές των διοδίων συνεχίζουν να αυξάνονται αργά αλλά μεθοδικά.
Η εργολαβία των κατασκευαστικών εταιρειών αγνοεί τις αντιδράσεις, ανακοινώνοντας την αύξηση των τιμών (κατά 5 λεπτά του ευρώ), οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Κυριακής – κυρίως για φορτηγά και λεωφορεία – στους σταθμούς στις Αφίδνες, το Καπανδρίτι, τη Μαλακάσσα, τη Θήβα και την Τραγάνα. Η επίσημη ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας χαρακτηρίζει την αύξηση συνέπεια του «αυξημένου πληθωρισμού». Οι κάτοικοι που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις απαιτούν να καταργηθεί η σύμβαση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών.Μέσω των συγκεκριμένων αυτοκινητοδρόμων μετακινούνται καθημερινά περίπου 100.000 άνθρωποι οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν 1,75 ευρώ για μια απόσταση 10-20 χιλιομέτρων. Για να μετακινηθεί λοιπόν κάποιος προς τον χώρο εργασίας του, μέσω της παλιάς εθνικής οδού προς τη Λαμία, θα πρέπει να πληρώσει, όπως προκύπτει από απλούς υπολογισμούς, 4,84 ευρώ ( 1,05 ευρώ στο Καπανδρίτι, 0.80 ευρώ στη Μαλακάσσα, 0,35 ευρώ στα Οινόφυτα, 0,85 ευρώ στην Θήβα και 1,75 ευρώ στην Τραγάνα). Η τιμή αυξάνεται αντίστοιχα αν κινηθεί από τον εθνικό άξονα για Λαμία στα 6,3 ευρώ.
Αυξήσεις, πάντως, αναμένονται και στους σταθμούς διοδίων στην εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, παρόλο που τα έργα συντήρησης, τα οποία συνεχίζονται με πολύ αργούς ρυθμούς, δυσκολεύουν την κυκλοφορία. Μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται αύξηση και στα διόδια Κορίνθου - Τρίπολης, ενώ νέοι σταθμοί θα λειτουργήσουν στο «πέταλο» Μαλιακού, μετά την περάτωση των έργων.
Ο κ. Παπαδόπουλος κατήγγειλε και τον ξυλοδαρμό διαδηλωτή: «Κάποιος από τους συμμετέχοντες συναγωνιστές κατοίκους έγραφε συνθήματα στα κουβούκλια των διοδίων, την απόφαση των λαϊκών συνελεύσεων. Δεν έγραφε μόνο αυτός. Κάποια στιγμή απομακρύνθηκε και του επιτέθηκαν κάποια άτομα με πολιτικά, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε πρέπει να ήταν ασφαλίτες. Προσπάθησαν να τον συλλάβουν, τον ακινητοποίησαν, τον τράβηξαν και τον έσυραν στην άσφαλτο. Ο συναγωνιστής μας αυτός, αντιστάθηκε όπως ήταν φυσικό, μας φώναξε και όλη τρέξαμε να τον βοηθήσουμε. Οι ίδιοι τράπηκαν σε φυγή και ο κόσμος στράφηκε εναντίον τους. Έχουμε βίντεο και φωτογραφίες, του αριθμού του αυτοκινήτου τους. Θα αξιοποιήσουμε τα βίντεο καταλλήλως. Περιττό να αναφέρω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης υπήρχε κλούβα με ΜΑΤ, ενώ προστέθηκαν και άλλοι αστυνομικοί. Δεν έκαναν κάτι βλέποντάς μας να σπάμε τις μπάρες γιατί όπως λένε ‘Φωνή Θεού, οργή λαού’. Ήταν πολύς κόσμος συγκεντρωμένος και οι ίδιοι δεν μπορούν να τα βάλουν με γυναίκες παιδιά και ανθρώπους κάθε ηλικίας».
O ίδιος προσθέτει: « Εμείς πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα τα οποία ψήφισαν αυτόν το νόμο της παραχώρησης των δρόμων στους ιδιώτες, καθώς υπάρχει συνέχει στο θέμα της παραχώρησης(ΟΤΕ, ΔΕΗ, λιμάνια,Ο.Α.), ξέρει πολύ καλά τι κάνει και η παρούσα αλλά και η προηγούμενη. Αυτή τη στιγμή μαζί με τις εταιρείες προσπαθούν να μας βάλλουν να πληρώσουμε για δρόμους που ο ελληνικός λαός χρυσοπληρώνει από το 1955, όταν ξεκίνησαν να κατασκευάζονται. Σπάσαμε τις μπάρες σε μια συμβολική κίνηση, γιατί η εταιρεία χρησιμοποιεί τις μπάρες για να μας εκβιάσει, λέγοντας μας, ότι ή θα πληρώσουμε το χαράτσι ή θα μετακινούμαστε από τον ανασφαλή παράδρομο, όπου γίνονται καθημερινά ατυχήματα λόγω του μεγάλου όγκου κυκλοφορίας από φορτηγά και βαρέα οχήματα. Μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό εκβιάζοντάς μας. Δεν το ανεχόμαστε, είναι η τρίτη φορά που σπάμε τις μπάρες και υπάρχει μόνιμα δεδηλωμένη απόφαση των κατοίκων ότι κάθε φορά που επανατοποθετούνται οι μπάρες, θα τις σπάμε. Οι μπάρες αυτές δεν έχουν αγοραστεί από τις εταιρείες, αλλά από τα δικά μας χρήματα».
Τέλος, συμπληρώνει: « Οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Έχει συσταθεί εδώ και μερικούς μήνες στο Βόλο ένα Πανελλαδικό Συντονιστικό και θα κάνουμε ταυτόχρονα την επόμενη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, καταλήψεις με στόχο το άνοιγμα των διοδίων και ελεύθερους δρόμους για όλους. Μια από τις μελλοντικές μας κινητοποιήσεις θα είναι πανελλαδική διαδήλωση έξω από τη Βουλή.