17 Απρ 2015

Ερώτηση Μαυραγάνη για τα διόδια Σχηματαρίου-Χαλκίδας

Ο βουλευτής Εύβοιας των ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαυραγάνης κατέθεσε στις 14/4/2015 επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την παράνομη,εγκατάσταση διοδίων στον δρόμο Σχηματαρίου-Χαλκίδας. Η ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομίας,Υποδομών και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και στον Υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη.

Νίκος Μαυραγάνης

Ο Νίκος Μαυραγάνης καταγγέλλει την ουσιαστική απαγόρευση της χρήσης της οδού Σχηματαρίου-Χαλκίδας από τους Ευβοείς πολίτες αλλά και τους οικιστές και τον οικονομικό ενταφιασμό που θα επέλθει ως αποτέλεσμα για την Εύβοια. Παράλληλα επισημαίνει προσπάθεια διασπάθισης ευρωπαϊκού και δημοσίου χρήματος και θεωρεί ότι παραβιάζεται σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών και νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Βασικά επιχειρήματα που αναπτύσσει ο βουλευτής στην ερώτησή του είναι ότι: 1) το δημόσιο έχει επιβάλλει τέλη χρήσης της οδού δια των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων των πολιτών. 2) Απαγορεύεται ρητώς η χρήση των χρημάτων ενός σταθμού διοδίων για την κατασκευή οδού σε άλλο τοπικά σημείο της επικράτειας, όπως της ΙΟΝΙΑΣ οδού. 3) Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε, κυρίως με χρήματα επιχορηγήσεων της Ε.Κ και του Δημοσίου και κατά συνέπεια δεν δικαιούται η παραχωρησιούχος να επιβάλλει διόδια, ιδιαίτερα χωρίς δημοσιοποίηση του κόστους της συντήρησης του. 4) Για τους κατοίκους του Δήμου Χαλκιδέων, που τέμνει ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος, τούτος δεν αποτελεί αυτοκινητόδρομο με την έννοια, που προσδιορίζεται στις ευρωπαϊκές Οδηγίες και τη Νομολογία του Δ.Ε.Κ και συνεπώς δεν οφείλουν πληρωμή διοδίων. 5)Ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος δεν διαθέτει τη νύχτα οδοφωτισμό και άρα δεν εμπίπτει στην έννοια του ασφαλούς αυτοκινητόδρομου, όπου δύνανται να επιβληθούν διόδια.

πηγή: eviaportal.gr