16 Απρ 2015

ΤΕΡΜΑ στις διώξεις της Αστυνομίας , για μη καταβολή διοδίων


ΤΕΡΜΑ στις διώξεις της Αστυνομίας , για μη καταβολή διοδίων. Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής συζητήθηκε η τροπολογία 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καταργούνται οι διατάξεις των νόμων των κ.κ. Ρέππα και Βορίδη που αφορούν στα διόδια. Την τροπολογία υπογράφουν και οι τρεις βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Ζήσης Ζάννας, Μπέττυ Σκούφα και Χαρίλαος Τζαμακλής και αφορά στην παύση των διώξεων των συνδικαλιστών, των αγροτών, των ναυτεργατών και των οδηγών φορτηγών και ταξί αλλά και όλων των πολιτών που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις, όπως σε αυτές των διοδίων.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές αιτιολογώντας την προσθήκη, οι κινητοποιήσεις των πολιτών αποτελούν μέσο συλλογικής διεκδίκησης που προστατεύεται από το σύνταγμα. Την εισήγηση στην αρμόδια επιτροπή έκανε ο βoυλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής, τονίζοντας ότι αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και κατατέθηκε προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο στο νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις».
Με την τροπολογία ζητείται η κατάργηση των διατάξεων που αφορούν στη μη καταβολή αντιτίμου διοδίου ως παράβαση του Κ.Ο.Κ. καθώς και στην ποινική μεταχείριση των πολιτών που καταλαμβάνουν οδοστρώματα ως μορφή διαμαρτυρίας. Πιο αναλυτικά, η διάταξη του νόμου του κ. Ρέππα (παρ. 2 του άρθρου 17 του Ν. 3920/2011) προβλέπει ότι η μη καταβολή του αντιτίμου των διοδίων (αποκλίνουσα συμπεριφορά (!) κατά την αιτιολογική έκθεση) επέσυρε τις ακόλουθες διοικητικές κυρώσεις: 1. Αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας 2. Αφαίρεση άδειας οδήγησης 3. Αφαίρεση πινακίδων και 4. Πρόστιμο 200 ευρώ.

Η διάταξη του νόμου του κ. Βορίδη (παρ. 2 του άρθρου 143 του Ν. 4070/2012) ποινικοποιεί τη διαμαρτυρία υπό τη μορφή της κατάληψης οδοστρώματος και την τιμωρεί ως παρακώλυση συγκοινωνιών. Ο κ. Τζαμακλής επεσήμανε προς τον κ. Υπουργό ότι εκκρεμούν στα δικαστήρια εκατοντάδες ποινικές διώξεις στα ήδη βεβαρημένα πινάκια των δικαστηρίων μας. Εκατοντάδες συμπολίτες σέρνονται στα δικαστήρια κατηγορούμενοι βάσει ειδικών ποινικών νόμων και χιλιάδες συμπολίτες μας επιβαρύνονται με υπέρμετρες και δυσανάλογες κυρώσεις. Η κατάργηση των ανωτέρω διατάξεων αποτελεί αίτημα των τοπικών κοινωνιών και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί γι’ αυτό.


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ Στο σχέδιο νόμου “ Θέμα: Παύση διώξεων συνδικαλιστών


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Με το άρθρο 25 του Ν. 2721/1999, εξαλείφθηκε το αξιόποινο πράξεων που προβλέπονται στα άρθρα 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 του Ν. 2696/1999, που φέρονταν τελεσθείσες μέχρι τον Μάρτιο του 1997 από αγρότες κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Οι κινητοποιήσεις πολιτών αποτελούν μέσο συλλογικής διεκδίκησης που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες και κινητοποιήσεις τους αντιμετωπίστηκαν με ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης και περιστολή συνδικαλιστικών αλλά και συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει και με τους συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων, που, μολονότι διεκδίκησαν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις αλλά και με αγωγές για την καταβολή δυσθεώρητων ποσών. Με το σκεπτικό αυτό προτείνεται η ακόλουθη Προσθήκη - Τροπολογία ΆΡΘΡΟ ...


 1. Εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 και 12Α του Ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57 Α'), που φέρονται τελεσθείσες μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος νόμου από αγρότες, ναυτεργάτες, ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτηγών και ΤΑΞΙ) και από συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεών τους για την ικανοποίηση αιτημάτων τους.
2. Την οριστική παύση της ποινικής δίωξης κηρύσσει αυτεπαγγέλτως το Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν υποθέσεις της ανωτέρας φύσεως, σε κάθε δε περίπτωση με πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας ή με αίτηση του κατηγορουμένου. Τυχόν αμετακλήτως επιβληθείσες ποινές διαγράφονται από το Ποινικό Μητρώο, με απόφαση του Δικαστηρίου που τις επέβαλε, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος ή πρόταση του εισαγγελέα που υπηρετεί στη έδρα του εκδώσαντος την απόφαση Δικαστηρίου. Τυχόν εκκρεμείς στο στάδιο της προδικασίας υποθέσεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του Εισαγγελέα.
 Αθήνα, 14 Απριλίου 2015
Οι προτείνοντες Βουλευτές
 Σταμπουλή Αφροδίτη Τσανάκα Αλεξάνδρα Κατριβάνου Βασιλική Ζάννας Ζήσης Διώτη Ηρώ Τζαμακλής
Χάρης Δημητριάδης Δημήτρης Ουρσουζίδης Γιώργος Μιχελογιαννάκης Γιάννης Κουρεμπές Φάνης Μπαλαούρας
Γεράσιμος Αυλωνίτου Ελένη Σκούφα Ελισσάβετ Ζαχαριάς Κώστας Μπαξεβανάκης Δημήτρης Ρίζος Δημήτρης Χαραλαμπίδου Δέσποινα Ιγγλέζη Κατερίνα Πολάκης Παύλος Φάμελλος Σωκράτης Καρακώστα Ευαγγελία Καραγιαννίδης Χρήστος Μπάλλης Συμεών Σκουρολιάκος Παναγιώτης Καρά Γιουσούφ Αϊχάν Πετράκος Θανάσης Κώτσιας Θωμάς Μπάρκας Κώστας Σταθάς Γιάννης Ακριώτης Γιώργος Κοδέλας Δημήτρης Γαϊτάνη Ιωάννα Ιωαννίδης Ηλίας Γρηγόρης Σταύρος Συρμαλένιος Νίκος Καφαντάρη Χαρά  Κυριακάκης Βασίλης
Αμμανατίδου Ευαγγελία Πάντζας Γιώργος Λεουτσάκος Στάθης