11 Σεπ 2014

Απάντηση με κινητοποιήσεις στη λειτουργία των πλευρικών διοδίων

«Φωτιές» άναψε στη Φθιώτιδα η λειτουργία από χθες των σταθμών πλευρικών διοδίων του Μπράλου και του Μώλου.

Ήδη, η δημοτική αρχή Λαμίας προγραμματίζει δυναμικές κινητοποιήσεις και για το σκοπό αυτό συγκαλεί σήμερα 10 Σεπτεμβρίου έκτακτο δημοτικό
συμβούλιο.

Το ζήτημα τέθηκε σε χθεσινή έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ενώ χθες το απόγευμα έγινε η πρώτη συγκέντρωση αντίδρασης στα πλευρικά διόδια Μπράλου από την «Παρέμβαση πολιτών για τη Λαμία».

Ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης δήλωσε στο lamiareport.gr για το θέμα: «Θα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν επιτέλους ότι οι πολίτες δεν είναι πρόβατα.

Χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες δεν είναι δυνατόν σε τέτοιες περιόδους να ανοίγουμε νέους σταθμούς διοδίων σε ένα νομό που τον έχουν ζωσμένο από παντού με διόδια.

Δεν είναι δυνατόν ο δημότης να πληρώνει διόδια για εσωτερικές μετακινήσεις. Θα αντιδράσουμε και θα αντιδράσουμε δυναμικά...».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιου Καραίσκου, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, κάλεσε την εταιρία να σταματήσει τη λειτουργία των νέων σταθμών διοδίων:

«Η βιαστική όσο και αιφνιδιαστική κίνηση της εταιρίας «Κεντρική Οδός» να ξεκινήσει την λειτουργία πλευρικών διοδίων τα μεσάνυκτα της Δευτέρας 8 Σεπτεμβρίου προς Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, μόνο προβληματισμό προκαλεί.

Χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς ενημέρωση και χωρίς κανένα αίσθημα δικαιοσύνης, φτάνει μέχρι το σημείο να εισπράττει παράνομα «χαράτσι», σε συγκεκριμένες εσωτερικές μετακινήσεις.

Μετά τα έργα της ΠΑΘΕ, τα οποία κατέστησαν μνημείο απροσπέλαστο τον Αθανάσιο Διάκο στην Αλαμάνα, η λειτουργία των διοδίων αυτών αποτρέπει πλέον και τους επισκέπτες των Θερμοπυλών να επισκεφτούν τον ιστορικό χώρο, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα πληρώσουν πρόσθετο «χαράτσι» στον ανισόπεδο κόμβο Μπράλου 0,45 €.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Μώλο. Ακόμα και εκείνοι που εισέρχονται στην ΠΑΘΕ από ανισόπεδο κόμβο Μπράλου με κατεύθυνση στην Αθήνα, αναγκάζονται να πληρώνουν επιπλέον ποσό 0,45 €, όσο η εταιρία κοστολογεί το τμήμα Μπράλος-Λαμία που πληρώνουν οι διερχόμενοι, χωρίς καν να το διανύουν.

Είναι τουλάχιστον ειρωνεία η εταιρία να προτείνει μονομερώς ως εναλλακτικές λύσεις την παλαιά Εθνική οδό, καθώς ήδη αυτή χρησιμοποιεί μεγάλος όγκος της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, από και προς την Αθήνα.

Τα συγκεκριμένα διόδια θα οδηγήσουν την κυκλοφορία μέσα στην πόλη της Λαμίας για να συνεχίσει μέσα από χωριά και πυκνοκατοικημένες συνοικίες στην παλιά Εθνική οδό. Το απαρχαιωμένο δίκτυο, δεν μπορεί να απορροφήσει το μέγεθος της κυκλοφορίας.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προσπαθεί και αποκαθιστά τις βλάβες με τα όσα οικονομικά μέσα διαθέτει, καθώς αυτός ο δρόμος είναι ευθύνη της.

Οι φθορές είναι τεράστιες και οι δυνατότητες της περιφέρειας σχεδόν ανύπαρκτες.

Η Φθιώτιδα έχει πληρώσει ακριβά και με πολλαπλούς τρόπους το τίμημα στο πέταλο του Μαλιακού.

Τώρα καλείται σε νέο τίμημα, καθώς υποχρεώνεται είτε να πληρώσει με «καπέλο» τις εσωτερικές της μετακινήσεις, είτε να υποχρεώνεται να κυκλοφορεί από υποδομές τις δεκαετίας του ΄50, με όγκο κυκλοφορίας σημερινό.

Καλούμε την εταιρία να σταματήσει τους αιφνιδιασμούς.

Να ακυρώσει τα σχέδιά της για λειτουργία παράπλευρων διοδίων σε Μώλο και Μπράλο πριν δοθούν σοβαρές λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται.

Να καθίσει στο τραπέζι της συζήτησης για να αναζητηθούν σοβαρές λύσεις, που θα δίνουν πειστικές απαντήσεις.

Για εμάς το θέμα των πολλών και ακριβών διοδίων, ως επίσης και το θέμα του μη ολοκληρωμένου παράπλευρου οδικού δικτύου, είναι ζήτημα εξόχως σημαντικό και η λύση του προβλήματος αυτού άμεση προτεραιότητά μας».

Συνεχίζεται η πολιτική του αποκλεισμού των κατοίκων από δημόσια αγαθά» σημειώνει, σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, που είναι επικεφαλής της μειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας.

Στην περιοχή του Μώλου, οργανώνονται συγκεντρώσεις τις επόμενες μέρες με κορυφαία αυτή που ανακοινώθηκε για την ερχόμενη Κυριακή.

«Να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των διοδίων» καλεί ο δήμαρχος Μώλου- Αγίου Κων/νου, Ι. Συκιώτης που διαπιστώνει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα δημιουργίας ασφαλούς παράπλευρου δικτύου και κατηγορεί την εταιρία για «μονομερείς και αιφνιδιαστικές αποφάσεις», με τις οποίες καταστρατηγεί ακόμα και τις συμβάσεις που έχουν την υπογραφή της».


Πηγή:
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=351814&catID=111