27 Φεβ 2014

Αθώοι οι διαδηλωτές των διοδίων

Την απαλλαγή και των επτά κατηγορουμένων, οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα διόδια της Πάχης, στα Μέγαρα, την περασμένη Κυριακή, αποφάσισε το Μονομελές Αυτόφωρο.

Εις βάρος τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ ένας αντιμετώπιζε και τα αδικήματα της εξύβρισης, της απειλής και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Οπως και την ημέρα που οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα ποινικής δίωξης, έτσι και χθες, στο πλευρό των συλληφθέντων βρέθηκαν δεκάδες πολίτες.

Οι μάρτυρες, κυρίως κάτοικοι της περιοχής και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μεγαρέων, που ήταν παρόντες στα επεισόδια, κατέθεσαν ότι επρόκειτο για μια συμβολική διαμαρτυρία, μετά την απόφαση να αυξηθεί το αντίτιμο των διοδίων. Αυτό, άλλωστε, επικαλέστηκε και ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος, κατά την αγόρευσή του, υποστήριξε πως «η διαδήλωση ήταν μια συμβολική ενέργεια του κόσμου, για την οποία είχε ενημερωθεί η Τροχαία τέσσερις ημέρες νωρίτερα».

Επισήμανε μάλιστα, πως είχε προηγηθεί συνεννόηση του δημάρχου με τους επικεφαλής της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο, καταλήγοντας ότι έπρεπε να καταδικαστεί μόνο ένας κατηγορούμενος για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Πολίτες που βρέθηκαν στο βήμα του μάρτυρα, ανέφεραν πως την ημέρα εκείνη η αστυνομία είχε εκτρέψει την κυκλοφορία και δεν περνούσαν αυτοκίνητα, καθώς και ότι οι συγκεντρωμένοι, περίπου 200 άτομα, παρέμειναν στο οδόστρωμα για περίπου 4 λεπτά. «Τότε ήρθαν τα ΜΑΤ και δημιούργησαν έναν πανικό. Προκαλούσαν τον κόσμο και χτυπούσαν γυναίκες και παιδιά» ανέφερε ένας εξ αυτών.

Αλλος κάτοικος της περιοχής εξήγησε ότι, όπως και άλλοι, είναι υποχρεωμένος να δίνει 1.000 - 1.200 ευρώ το χρόνο μόνο και μόνο για να παραλαμβάνει τα παιδιά του από το σχολείο. Αντίστοιχα, δημοτικός σύμβουλος επισήμανε πως «ήταν η τακτική της αστυνομίας αυτή που δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να καταλάβουμε το οδόστρωμα για ελάχιστα λεπτά». Οι επτά κατηγορούμενοι, με τη σειρά τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες, επαναλαμβάνοντας όσα οι μάρτυρες κατέθεσαν και εμμένοντας ότι κανείς από τους διαμαρτυρόμενους δεν πέταξε πέτρα εις βάρος αστυνομικών, που βρίσκονταν στα διόδια.


Πηγή:
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=417984