3 Ιαν 2013

Αντιδρά στην ποινικοποίηση των αγώνων μελών πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αντιδρά στην ποινικοποίηση των αγώνων μελών πρωτοβουλιών ενάντια στα διόδια, η Εκτελεστική Επιτροπή του Πανελλήνιου Οργανισμού Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), αποφασίζοντας να σταθούν στο πλευρό των πολιτών που διώκονται.Να σημειώσουμε πως σε λίγες μέρες (τον Ιανουάριο του 2013) είκοσι πολίτες της Λάρισας και του Βόλου, μέλη των πρωτοβουλιών κατά των διοδίων παραπέμπονται σε δίκες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας. Κατηγορούνται ότι «…διέγειραν από κοινού δημοσίως σε διάπραξη πλημμελήματος…. και παρότρυναν τους διερχόμενους οδηγούς..….να εξαναγκάσουν με την βία ή με απειλές τους εισπράκτορες διοδίων της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να επιτρέψουν την διέλευση αυτών σηκώνοντας τις μπάρες» για το άνοιγμα σταθμών διοδίων στα πλαίσια πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στα διόδια. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει παράβαση του άρθρου 184 του 1951 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αναφέρει «..όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θεωρεί «πως η δίκη αυτή αποτελεί σαφή ποινικοποίηση του μαζικού πολιτικού κινήματος ενάντια στα διόδια. Η παραπομπή με τις διατάξεις του 184 του Π.Κ. περί αυτουργίας έρχεται με εμφατικό τρόπο να προωθήσει την ποινικοποίηση των ιδεών και γι’ αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση των δημοκρατικών και συνταγματικών ελευθεριών και ποινικοποίηση του φρονήματος». Σημειώνει πως «πρόκειται για καθαρή απόπειρα τρομοκράτησης της αντίστασης του λαού μας και ειδικότερα της πρακτικής εκείνης που με ολοένα και πιο μαζικό τρόπο υιοθετεί την κοινωνική ανυπακοή και αντίσταση στην πράξη απέναντι στα χαράτσια, στις αυξήσεις και στην γενικότερη «φορομπηχτική» επιδρομή, που επιβάλουν οι μνημονιακές επιλογές και τα μέτρα του πολιτικού προσωπικού της τρόικας (Δ.Ν.Τ.-Ε.Ε.-Ε.Κ.Τ) αλλά και του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου».

Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στους ΟΤΑ εκφράζει «την καθολική και αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές». Επίσης αναγνωρίζει την πολιτική σημασία της δίκης και θεωρούν ότι «δεν δικάζονται μεμονωμένα άτομα αλλά όλες οι κοινωνικές αντιστάσεις του λαού μας», ζητώντας «την αθώωση τους».


Πηγή:
http://www.attikipress.gr/38691/sto-pleyro-toy-den-plhrwnw-h-poe-ota