19 Νοε 2012

Τα διόδια «κόβουν» την κίνηση στην Εγνατία οδό!

Ανάμεσα στο Καλοχώρι και τις Σέρρες είναι τα τμήματα της Εγνατίας οδού με τους υψηλότερους κυκλοφοριακούς φόρτους, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις φόρτου που έγιναν την τελευταία οκταετία (2004 - 2011) από το Παρατηρητήριο της Εγνατίας οδού.

Η εξωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει τα περισσότερα οχήματα από κάθε άλλο τμήμα του αυτοκινητόδρομου. Πάντως, στα χρόνια της κρίσης παρατηρείται διαρκής μείωση στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία, ως επακόλουθο της μείωσης των μετακινήσεων των πολιτών. Μείωση στην οποία συνεισφέρει ακόμη και η λειτουργία διοδίων και μάλιστα σε ποσοστό μέχρι 25%!

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι «ο υψηλός αυτός φόρτος είναι αναμενόμενος καθώς τα τμήματα αυτά εξυπηρετούν, εκτός της διαμπερούς κυκλοφορίας, μεγάλο ποσοστό αστικών (δηλαδή μετακινήσεις που έχουν και τα δυο άκρα τους στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης) και ενδονομαρχιακών μετακινήσεων (π.χ. προς ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και προς προαστιακούς οικισμούς), καθώς και υπεραστικών μετακινήσεων που το ένα άκρο τους είναι η Θεσσαλονίκη (π.χ. Θεσσαλονίκη – Σέρρες, Θεσσαλονίκη – Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Καβάλα κ.λπ.)».

Πολλές από αυτές τις μετακινήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά, αφού είναι μετακινήσεις από και προς την εργασία ή για άλλους λόγους της καθημερινότητας, όπως η εκπαίδευση, η αναψυχή κ.τ.λ.

Τα διόδια μειώνουν την κυκλοφορία

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η γενική μείωση που παρατηρείται στην κυκλοφορία οχημάτων σε εθνικό επίπεδο λόγω οικονομικής κρίσης και της σημαντικής αύξησης της τιμής των καυσίμων, εμφανίζεται και στην Εγνατία. Η ετήσια μέση ημερήσια κυκλοφορία οχημάτων στα τμήματα του αυτοκινητόδρομου μειώθηκε το 2011 κατά μέσο όρο 10% σε σχέση με το 2010.

«Στα τμήματα της Εγνατίας οδού στα οποία καταμετρήθηκε η κυκλοφορία το 2011, η μεγαλύτερη μείωση της κυκλοφορίας, κατά 17% - 18%, υπήρξε στα τμήματα μεταξύ των κόμβων Κοζάνης και Βέροιας. Η μεγάλη αυτή μείωση, πλέον των λόγων που αναφέρθηκαν παραπάνω, οφείλεται και στη λειτουργία του σταθμού διοδίων στον Πολύμυλο (έναρξη λειτουργίας στις 14 Σεπτεμβρίου 2010). Οσον αφορά τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία από την έναρξη λειτουργίας τεσσάρων ακόμα νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία οδό (Τύρια, Μαλακάσι, Ανάληψη, Ιασμος), αυτές δεν μπορούν να αποτυπωθούν, καθώς οι σταθμοί άρχισαν να λειτουργούν μόλις το τελευταίο δίμηνο του 2011», λένε οι επιστήμονες.

«Από μία πρώτη επεξεργασία των στοιχείων κυκλοφορίας στα τέσσερα αυτά οδικά τμήματα και λαμβάνοντας υπόψη και την εποχική διακύμανση της κυκλοφορίας», επισημαίνεται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου, «μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η λειτουργία των διοδίων είχε ως αποτέλεσμα μια περαιτέρω μείωση κατά 15% - 25% της κυκλοφορίας στα τμήματα αυτά. Αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται είτε στη μη πραγματοποίηση κάποιων μετακινήσεων που πραγματοποιούνταν πριν τη λειτουργία των σταθμών (ιδιαίτερα στα τμήματα σταθμών διοδίων της δυτικής Εγνατίας) είτε στην εκτροπή μέρους της κυκλοφορίας στο ελεύθερο διοδίων εναλλακτικό δίκτυο (ιδιαίτερα στα τμήματα των σταθμών διοδίων Ανάληψης και Ιάσμου)».


Πηγή:
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=159689