28 Μαρ 2012

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή κατά του προστίμου για μη πληρωμή διοδίων

Η αίτηση του δήμου Ωρωπού αλλά και του δημάρχου της πόλης Ιωάννη Οικονομάκου κατά του «νόμου Ρέππα» ο οποίος καθιστά παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας την μη καταβολή των διοδίων και προβλέπει την επιβολή προστίμου, συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Δ’ Τμήμα) με διαδικασίες εξπρές ως πρότυπη δίκη.
Ο κ. Οικονομάκος προσέφυγε στο ΣτΕ μετά το πρόστιμο που του υπεβλήθη ύψους 200 ευρώ επειδή τον Μάρτιο του 2011 δεν πλήρωσε τα διόδια στο σταθμό Αφιδνών.

Στην  προσφυγή του, ο Δήμαρχος Ωρωπού υποστηρίζει ότι ο «νόμος Ρέππα» είναι αντισυνταγματικός καθώς μεταξύ άλλων παραβιάζει την ελευθερία κινήσεως, την συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας.

Ακόμη αναφέρει ότι με τις ρυθμίσεις αυτές δεν επιδιώκεται η προστασία του δημοσίου συμφέροντος αλλά η προστασία των συμφερόντων της εταιρείας «Νέα Οδός». Μάλιστα, η συνήγορος του Δήμου Αγγελική Χαροκόπου υποστήριξε ότι η επιβολή διοδίων είναι δυσανάλογη για όσους μένουν σε περιοχές κοντά σε διόδια, δεδομένου ότι δεν έχουν άλλες επιλογές.

 Οι εκπρόσωποι του δημοσίου υπεραμύνθηκαν της συνταγματικότητας του νόμου και ζήτησαν μνα μην γίνει δεκτή από το δικαστήριο η προσφυγή του Δημάρχου Ωροπού. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μετά το Πάσχα.

Να σημειωθεί ότι στις 9 Μαΐου θα συζητηθούν στο ΣτΕ (Ε΄ Τμήμα) προσφυγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής αλλά και του Δήμου Ωροπού κατά των υπουργικών αποφάσεων και των πιστοποιητικών έγκρισης μελετών με τα οποία επετράπη η κατασκευή και αδειοδότηση  σταθμών διοδίων στις παράπλευρες οδούς της Αθηνών – Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στις περιοχές Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων, Αφιδνών.   
Βασιλική Κόκκαλη