8 Σεπ 2011

Σε δύσκολη φάση οι διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες για τους αυτοκινητόδρομους

Οι υπογραμμίσεις εκ μέρους του blog

Σε εξαιρετικά δύσκολη φάση φαίνεται πως βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του Δημοσίου με τις κοινοπραξίες που κατασκευάζουν τους πέντε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους: Οι κοινοπραξίες φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητούν το σύνολο των εισπράξεων από τα διόδια με την αιτιολογία πως έχει μειωθεί η διέλευση των οχημάτων. Το υπουργείο Υποδομών φέρεται να είναι ανοικτό στην υιοθέτηση τεχνικών λύσεων αλλά κάθετα αντίθετο στο αίτημα για πλήρη απόδοση των εσόδων από τα διόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι κοινοπραξίες απαιτούν για λογαριασμό τους όλες τις εισπράξεις από τα διόδια για το σύνολο της τριακονταετούς παραχώρησης με την αιτιολογία ότι μειώθηκαν οι ροές αυτοκινήτων και τα έσοδα θα είναι μικρότερα.

Με βάση τις αρχικές συμβάσεις, τα προβλεπόμενα έσοδα από το σύνολο της παραχώρησης υπολογίζονται σε 28-30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8 δισ. ευρώ θα λάβουν οι κατασκευάστριες κοινοπραξίες και τα 22 δισ. ευρώ το δημόσιο.

Σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις, τα έσοδα υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ, τα οποία ζητούν να πάρουν εξ ολοκλήρου οι κοινοπραξίες και οι τράπεζες -κάτι στο οποίο είναι κάθετα αντίθετο το ελληνικό δημόσιο.

Οι κοινοπραξίες φέρονται επίσης να αρνούνται το μνημόνιο συνεργασίας, που είχε μονογραφηθεί τον περασμένο Ιούνιο και προέβλεπε ενδιάμεση εξάμηνη λύση, ώστε να προχωρήσουν τα έργα και επανήλθαν απαιτώντας συμφωνία μόνο για οριστική λύση με βασικό προαπαιτούμενο την είσπραξη του συνόλου των εσόδων από τα διόδια...

Περισσότερα:
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4655451