5 Ιουλ 2018

50 χρόνια... ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

     Μια σημαντική εκδήλωση ετοιμάζει η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού  την Τρίτη  24 Ιουλίου 2018 μετά από σχετική απόφαση που έλαβε σε ανοικτή σύσκεψη που πραγματοποίησε στον χώρο των φυλακών και Καλεί όλους όσους είχαν κάποια σχέση με τις φυλακές Ωρωπού, την αντίσταση στη χούντα, και τις μάχες για τη δημοκρατία, να συμμετάσχουν σε ένα "Ιστορικό περίπατο μνήμης", στο χώρο των φυλακών. 


Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ). 

Σχετική απόφαση έλαβε το ΔΣ στη συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου 2018, παρουσία και αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αγώνα Ωρωπού.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το άνοιγμα των φυλακών Ωρωπού για τον εγκλεισμό σε αυτές των πρώτων πολιτικών κρατουμένων τον Αύγουστο του 1968. 

Το πρώτο αυτό άνοιγμα "φιλοξένησε" νεολαίους πολιτικούς κρατουμένους που μεταφέρθηκαν από άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης με σκοπό να μεταμορφώσουν τις φυλακές σε "Εθνικό Αναμορφωτήριο" και να εξαναγκάσουν τους νεολαίους να αποκηρύξουν τις ιδέες τους και την αγωνιστική αντίθεσή τους στη δικτατορία.


Η επιχείρηση εκείνη απέτυχε παταγωδώς κάτω από τη σθεναρή άρνηση των κρατουμένων και παρά τη βία και τις απειλές για τη ζωή τους η απάντηση ήταν μία και ομόφωνη: "Δεν προσκυνάμε"! 

Η αποτυχία της χούντας ολοκληρώθηκε με την άρον - άρον μεταγωγή  των νεολαίων κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τους άλλους πολιτικούς κρατουμένους (Γυάρος, Λέρος).


Το στρατόπεδο συνέχισε να λειτουργεί με νέους πολιτικούς κρατούμενους.