14 Νοε 2017

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Προχώρησαν σε συμβολικό ταυτόχρονο άνοιγμα τεσσάρων σταθμών

Την Κυριακή 12/11, Εργατικά Κέντρα και σωματεία, Ομοσπονδίες και σύλλογοι αγροτών, σύλλογοι γυναικών και νεολαίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαδήλωσαν το εργατικό - λαϊκό αίτημα για «κατάργηση όλων των διοδίων». Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου,του Αιγίου, της Κλόκοβας και του Αγγελόκαστρου.


«Απαιτούμε εδώ και τώρα κατάργηση όλων των διοδίων στους μεγάλους οδικούς άξονες και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Ολα τα μεγάλα έργα υποδομών να αξιοποιούνται προς όφελος του λαού. Συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φτηνές, τακτικές, δωρεάν για τους ανέργους, άπορους, μερικά απασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές», ανέφεραν στην ανακοίνωση που μοίρασαν στους διερχόμενους οδηγούς οι διοργανωτές της κινητοποίησης.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στις κινητοποιήσεις ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα που πρόκειται να διοργανώσει η κυβέρνηση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού.
Σωματεία και φορείς στηλιτεύουν το γεγονός ότι τους οδικούς άξονες και τη γέφυρα, που χρηματοδοτήθηκαν με χρήματα του λαού, τους εκμεταλλεύονται επιχειρηματικοί όμιλοι, παραχωρησιούχοι και τραπεζικοί όμιλοι, «ξεζουμίζοντας» μέσω των διοδίων τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας λοιπόν τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, όχι μόνο διατηρεί τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, αλλά τους επεκτείνει. (...) Μετατρέπει τις λαϊκές ανάγκες, όπως για ασφαλή και γρήγορη μαζική μετακίνηση, σε εμπόρευμα για να έχουν κερδοφορία οι επιχειρηματικοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, το μεγάλο κεφάλαιο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας δε τις προτάσεις ορισμένων φορέων της περιοχής (για χιλιομετρική χρέωση, κατάργηση ορισμένων πλευρικών σταθμών ή μεταφορά τους σε άλλα σημεία, δωρεάν μετακίνηση κατοίκων ορισμένων χωριών και πόλεων), υπογραμμίζουν: «Κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ακύρωση της σύμβασης - παράδοσης των εθνικών οδικών δικτύων στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια, στη ληστεία που γίνεται».
Ο δήμος Πατρέων συμμετείχε στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Το «παρών», εκπροσωπώντας το δήμο, έδωσαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτηκαι οι αντιδήμαρχοι Παύλος Στάμος και Δημήτρης Πελεκούδας.