31 Μαΐ 2016

«Φιλαράκια» οι εργολάβοι...

Εργολάβοι- κατασκευαστικές

Οι μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι του κατασκευαστικού κλάδου και ξένοι κολοσσοί, όπως οι γερμανικές Hochtief και Siemens αλλά και η γαλλική Vinci -η μεγαλύτερη του κόσμου- καθώς και οι δύο σύνδεσμοι εκπροσώπησης των τεχνικών εταιρειών και μία τράπεζα εμπλέκονται στο καρτέλ των κατασκευαστικών έργων που επί τρεις δεκαετίες μοίραζε την «πίτα» των δημόσιων έργων.
Αυτό προκύπτει από την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), η οποία ωστόσο δεν είναι δεσμευτική για την Ολομέλεια που θα συνεδριάσει στις 21 Ιουλίου ώστε να αποφασίσει «συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών», αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής.
Η απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το φθινόπωρο καθώς λόγω του όγκου των στοιχείων και των εμπλεκομένων (45 εταιρείες) εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν αρκετές συνεδριάσεις.
Στην εισήγηση, η κοινοποίηση της οποίας ολοκληρώθηκε χθες, επισημαίνεται ότι οι εταιρείες των ομίλων Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom (μέσω της Ιntrakat) συμμετείχαν με διαφορετικό χρόνο έναρξης η κάθε μία σε σύμπραξη -καρτέλ– για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων για το διάστημα από το 1989 έως το 2016.
Σε αυτούς τους διαγωνισμούς συγκαταλέγονται μεγάλοι οδικοί άξονες, έργα Μετρό, Προαστιακού, σιδηροδρομικών γραμμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Με άλλα λόγια, σχεδόν όλα τα έργα της περιόδου της ευμάρειας και της κρίσης «μοιράστηκαν» με αδιαφανείς μεθόδους, σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.

Διαβάστε όλο το άρθρο στην ΕΦΣΥΝ