2 Μαΐ 2015

Σπίρτζης: Χαμηλά διόδια για όλους

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης | (EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή της αρχικής συμφωνίας για τους αυτοκινητοδρόμους, η οποία προέβλεπε επιστροφή των δανείων μέσα σε μια δεκαετία και μάλιστα ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της χώρας. 
«Δεν υπάρχει ούτε μία γραμμή που να κατοχυρώνει τα συμφέροντα του Δημοσίου» επισημαίνει και προσθέτει ότι η τελευταία αναθεώρηση των συμβάσεων δημιουργεί φαύλο κύκλο αυξήσεων στις τιμές των διοδίων.
Όπως εξηγεί ο υπουργός, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επέκταση του χρόνου παραχώρησης που σήμερα είναι σταθερός στα 35 χρόνια, και να φτάσει στα 40 με 45 χρόνια.
«Θεωρούμε ότι ο χρόνος παραχώρησης δεν μπορεί να είναι σταθερός. Αυτό θα αλλάξει, και θα παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση της χώρας. Θα πάμε σε χαμηλά διόδια για όλους, και όταν έχουμε χαμηλό φόρτο θα αυξάνεται η διάρκεια της σύμβασης αλλά θα μειώνεται όταν θα ανεβαίνει η κυκλοφορία, διασφαλίζοντας και τα κέρδη των εταιρειών» τονίζει. «Δεν μπορεί να φτάσουμε στα 100 χρόνια, αλλά μπορούμε από τα σημερινά 35 να πάμε στα 40 με 45. Είναι λογικές προτάσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Χρήστου Σπίρτζη στη Χαρά Τζαναβάρα στις σελίδες 84-85 της «Εφημερίδας των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί