27 Νοε 2014

Οδικά έργα χωρίς διόδια υπόσχεται η κυβέρνηση (!)

Μέσω ενός καινούργιου τύπου ιδιωτικής χρηματοδότησης, των "πιστοποιητικών διαθεσιμότητας", υποστηρίζουν στο υπουργείο Υποδομών πως θα προχωρήσουν ορισμένα από τα έργα που έμειναν εκτός νέου ΕΣΠΑ. Πληρώνουμε ακριβά τα "έργα - γέφυρες".

Ένα νέο μοντέλο ιδιωτικής χρηματοδότησης οδικών έργων, με περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας στο σημερινό αρνητικό κλίμα για τη χώρα, επιδιώκει να εφαρμόσει το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να προχωρήσουν κρίσιμες επενδύσεις, χωρίς να εγκατασταθούν σταθμοί διοδίων.

Πρόκειται για τα «πιστοποιητικά διαθεσιμότητας» μέσω των οποίων οι ιδιώτες αναλαμβάνουν να χρηματοδοτήσουν και να κατασκευάσουν ένα οδικό έργο και στη συνέχεια το δημόσιο τους πληρώνει ετήσιο, προσυμφωνημένο, ποσό, με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας υπηρεσιών. Ετσι οι οδηγοί δεν πληρώνουν διόδια, θέμα για το οποίο έχουν προκληθεί πολλές αντιδράσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η επιβάρυνση είναι, πάντως, έμμεση μέσω της αμοιβής που πληρώνει το δημόσιο.


Από τη λίστα των μεγάλων έργων που εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ, όπως την παρουσίασε προ ημερών το υπουργείο Υποδομών, προκύπτει πως επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί ως δρομολογημένες, όπως ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) και το βόρειο τμήμα (Τρίκαλα – Εγνατία Οδός) του Αξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), μένουν εκτός χρηματοδότησης.

Για να προλάβει τις αντιδράσεις ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε προ ημερών από την Κρήτη πως ο ΒΟΑΚ θα κατασκευαστεί με ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς διόδια, δηλαδή με «πιστοποιητικά διαθεσιμότητας». Αγνωστη παραμένει, όμως, η τύχη του βόρειου τμήματος του Ε65, την ίδια στιγμή που το νότιο τμήμα (Λαμία – Ξυνιάδα) εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ.

Ακόμα και στελέχη του δημοσίου που εμπλέκονται στο σχεδιασμό των έργων θεωρούν δύσκολο να προχωρήσουν με το μοντέλο που προωθεί το υπουργείο Υποδομών. Για παράδειγμα, προκειμένου να προχωρήσει ο ΒΟΑΚ απαιτείται περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει υποσχεθεί πως θα καλύψει μεγάλο τμήμα της χρηματοδότησης για τον κρίσιμο οδικό άξονα της Κρήτης, αλλά ο ανάδοχος θα αναζητήσει και κεφάλαια από ιδιωτικές τράπεζες, πράγμα δύσκολο. Ηδη προωθείται σειρά επενδύσεων (νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας, περιφερειακά αεροδρόμια, κ.λπ.) που θα απορροφήσουν τραπεζικά κεφάλαια για χρηματοδότηση.

Από το νέο ΕΣΠΑ θα διατεθούν για τον ΒΟΑΚ περί τα 125 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα για τη συγχρηματοδότηση της κατασκευής των τμημάτων Γούρνες - Χερσόνησος και Πάνορμος - Εξάντης, τα οποία έχουν πρόσφατα δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί, καθώς και τη β' φάση του τμήματος Αγία Βαρβάρα - Αγιοι Δέκα (Καστέλι) του κάθετου οδικού άξονα Ηράκλειο - Μεσσαρά.

Από τον κατάλογο του υπουργείου με τα μεγάλα έργα που μπαίνουν στο νέο ΕΣΠΑ προκύπτει, πάντως, πως η ελληνική περιφέρεια πληρώνει ακριβά τα λεγόμενα "έργα - γέφυρες" που σέρνονται επί χρόνια.

Ετσι π.χ. το μετρό Θεσσαλονίκης, που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2012 χρηματοδοτείται και από το νέο ΕΣΠΑ, όπως και ορισμένα σιδηροδρομικά έργα. Μάλιστα, ορισμένα σιδηροδρομικά έργα δεν εμφανίζονται ως "γέφυρες" αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν συνέχεια εργολαβιών που σταμάτησαν και τώρα επαναδημοπρατούνται.
Κατάλογος μεγάλων έργων τομέα Μεταφορών στο νέο ΕΣΠΑ

Σιδηροδρομικά Έργα
1. Κατασκευή νέας σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ρίο – Πάτρα
2. Κατασκευή νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας (ΣΚΑ) – Πάτρας στο τμήμα Ροδοδάφνη–Ρίο (επιδομή, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση)
3. Ηλεκτροκίνηση υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας και εντοπισμένες παρεμβάσεις μικρής έκτασης σε υποδομή-επιδομή αυτής
4. Σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορευματικού λιμένα Καβάλας (Νέας Καρβάλης)
5. Αναβάθμιση ΠΑΘΕ/Π: τμήμα ΣΚΑ - Οινόη 
6. Επέκταση προαστιακού σιδηροδρόμου Αττικής από Κορωπί μέχρι Λαύριο και σύνδεση λιμένα Λαυρίου
Επιπλέον, στο χρηματοδοτικό εργαλείο Connecting Europe Facility (C.E.F.), προτείνονται για συγχρηματοδότηση δύο έργα επί του σιδηροδρομικού Π.Α.Θ.Ε.-Π.
7. Ολοκλήρωση νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός (ΕΡΓΟ PHASING)
8. Κατασκευή υποδομής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ρίο (ΕΡΓΟ PHASING)

Οδικά Έργα
1. Κατασκευή αυτοκινητόδρομου «Πάτρα – Πύργος»
2. Κατασκευή αυτοκινητόδρομου «Καλό Νερό – Τσακώνα»
3. Κατασκευή του τμήματος «Λαμία - Ξυνιάδα» του αυτοκινητόδρομου «Κεντρικής Ελλάδας» (Ε65)
4. Κατασκευή της Οδικής Παράκαμψης Χαλκίδας
5. Ολοκλήρωση της κατασκευής οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου – φάση Β’ (ΕΡΓΟ PHASING)

Έργα Μετρό
1. Μετρό Θεσσαλονίκης Βασική Γραμμή – Ολοκλήρωση κατασκευής και προμήθεια συρμών - Φάση Β΄ (ΕΡΓΟ PHASING)
2. Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης έως Καλαμαριά – Κύριες εργασίες και Προμήθεια συρμών - Φάση Β΄ (ΕΡΓΟ PHASING)
3. Επέκταση του Μετρό Αθήνας, τμήμα Χαϊδάρι - Πειραιάς & Συρμοί του Μετρό Αθήνας – Ολοκλήρωση κατασκευής και θέση σε λειτουργία– Φάση Β΄ (ΕΡΓΟ PHASING)
4. Μετρό Αθήνας ΓΡΑΜΜΗ 4 - Τμήμα "Άλσος Βεΐκου –Γουδή


Πηγή:
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1278462/odika-erga-horis-diodia-yposhetai-h-kyvernhsh.html
Το θαυμαστικό στον τίτλο εκ μέρους του μπλογκ