22 Νοε 2014

Βάφτισε τα διόδια στην Εγνατία «μεγάλη τομή της δικαιοσύνης»!

Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού και την εγκατάσταση 18 σταθμών διοδίων σε αυτήν... για να γίνει ένας ασφαλής και «δίκαιος» αυτοκινητόδρομος! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αυτό ισχυρίστηκε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοΐδης, την περασμένη Τρίτη, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση για το διορισμό στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Εγνατία Οδός ΑΕ» του Γ. Σκόρδα.
Συγκεκριμένα, με αφορμή και το πρόσφατο θανατηφόρο τροχαίο στην Εγνατία Οδό, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «πρέπει να αποφασίσουμε ποιος θα πληρώνει τη συντήρηση της Εγνατίας, η οποία θέλει αυτή τη στιγμή 70 εκατομμύρια για να υπάρξει μια βαριά συντήρηση το επόμενο χρονικό διάστημα, για να είναι ασφαλής αυτοκινητόδρομος, χρειάζεται η εγκατάσταση διοδίων κάποια εκατομμύρια επίσης. Χρειάζεται να τοποθετήσουμε πολλά χρήματα προκειμένου να είναι ο δρόμος κερδοφόρος και ασφαλής»και σημείωσε ότι: «Στην Εγνατία έχουμε έσοδα 38 εκατομμύρια και έξοδα 68 κάθε χρόνο και ένα δάνειο 180 εκατομμύρια που εξυπηρετείται με έναν τρόπο κακήν κακώς αυτή τη στιγμή, λόγω κάποιων χειρισμών που έγιναν στο παρελθόν».
Οσον αφορά την εγκατάσταση 18 σταθμών διοδίων στην Εγνατία, τα οποία ενόψει της ιδιωτικοποίησής της αποτελούν πλούσια «προίκα» στον επίδοξο αγοραστή, ο υπουργός ανέφερε: «Θα περίμενα να μου πει η αντιπολίτευση συγχαρητήρια γιατί κάνουμε στη χώρα μια μεγάλη τομή δικαιοσύνης και αποκαθιστούμε το άδικο και αυτό είναι τα αναλογικά διόδια» ανέφερε προκλητικά. «Οσα χιλιόμετρα κάνεις τόσο πιο πολλά πληρώνεις».
Κατηγορηματική αντίθεση στα διόδια και την ιδιωτικοποίηση
Απαντώντας σε όλα αυτά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, ανέφερε ότι εξαρχής το πρώτο και κύριο κριτήριο για την κατασκευή της Εγνατίας ήταν τα συμφέροντα των μονοπωλίων: «Η Εγνατία οδός ήταν ένα αίτημα πολλών δεκάδων χρόνων και αυτό γιατί πριν από όλα και κυρίως τα προϊόντα, τα εμπορεύματα ευρωπαϊκών πολυεθνικών έπρεπε να βρουν ένα δρόμο σύντομο, ένα δρόμο ασφαλή να περάσουν από η Β. Ελλάδα και από την ΕΕ να φτάσουν Τουρκία, Μ. Ανατολή και αλλού» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως πλέον φαίνεται ότι η ανάπτυξη, που όλοι έλεγαν ότι θα έρθει με την κατασκευή της Εγνατίας σε ολόκληρη τη Μακεδονία, όχι μόνο δεν ήρθε για το λαό αλλά«αυτό που βλέπουμε καθημερινά είναι μαρασμός».
Οσον αφορά την εγκατάσταση διοδίων σημείωσε: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τα διόδια σε όλη τη χώρα και παλεύουμε για να καταργηθούν. Ολα αυτά τα έργα τα έχει χρυσοπληρώσει ο εργαζόμενος λαός. Οι δρόμοι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι και να ανήκουν στο κράτος». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της Αττικής Οδού, «που είναι ένας ιδιωτικός δρόμος. Οταν είχε ενσκύψει μία μεγάλη παγωνιά και καταστροφή, πριν από 10 περίπου χρόνια, δεν μπορούσε κανένας να πάει από Ελευσίνα ως το αεροδρόμιο και ο τότε υπουργός είχε δηλώσει τι να κάνουμε, ο δρόμος είναι ιδιωτικός, πότε θα ανοίξει δεν ξέρουμε...»
Οι εργασίες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής σχετικά με την Εγνατία Οδό συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα, αυτή τη φορά με θέμα την ασφάλεια του οδικού άξονα. Ο Θ. Ματθαίου, διευθυντής Λειτουργίας και Συντήρησης Δικτύου και Παραχωρήσεων, ήταν σαφής: «Η Εγνατία Οδός λειτουργεί όπως λειτουργεί όλο το υπόλοιπο δίκτυο της χώρας, δηλαδή χωρίς συγκεκριμένους νόμους που να προσδιορίζουν τι θα πει λειτουργία. Υπάρχει η συντήρηση αλλά το τι θα πει λειτουργία του δρόμου, πού πρέπει να τον έχω ανοικτό, να κάνω σήμανση, να διασφαλίσω ασφάλεια κλπ., αυτά δεν καθορίζονται»...



Πηγή:
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8207312&publDate=22/11/2014