29 Απρ 2012

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: ενίσχυση 98εκ.ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών μέσω ..Εγνατίας!

Την καταβολή περίπου 98 εκατομμυρίων ευρώ στην Εγνατία Οδό Α. Ε. και μέσω αυτής στην κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών. Από τα χρήματα αυτά, τα 7,5 εκατομμύρια θα καταβληθούν άμεσα, αντιπροσωπεύοντας ένα τμήμα από τα διαφυγόντα έσοδα της εταιρείας λόγω του «παγώματος» λειτουργίας των διοδίων Αιγινίου, κίνηση που το 2010 είχε παρουσιαστεί... ως επιτυχία του υπουργείου Υποδομών.

Τα υπόλοιπα, σύμφωνα με την Εγνατία Οδό, θα καταβληθούν με την επανεκκίνηση των έργων. Οι δύο αποφάσεις (με ημερομηνία 9 Απριλίου) υπογράφονται από τον υπουργό Υποδομών κ. Μάκη Βορίδη. Η πρώτη αφορά τη διάθεση πίστωσης 90,8 εκατ. ευρώ και η δεύτερη 7,5 εκατ. ευρώ «για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της εταιρείας Εγνατία Οδός Α. Ε. στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης του έργου Αυτοκινητόδρομος Μαλιακός-Κλειδί».

Υπενθυμίζεται ότι η Εγνατία Οδός Α. Ε. έχει αναλάβει για λογαριασμό του Δημοσίου την επίβλεψη της συγκεκριμένης σύμβασης παραχώρησης και επομένως η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου διοχετεύεται μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας στον παραχωρησιούχο.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι, παρά το μεγάλο ύψος του ποσού που προορίζεται για την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και μάλιστα ενώ δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμία κατασκευαστική εργασία (ουσιαστικά από το 2010), κορυφαία στελέχη του υπ. Υποδομών δήλωναν άγνοια στην «Κ» για την ακριβή ανάγκη που οι πόροι αυτοί θα καλύψουν. Οι εξηγήσεις προήλθαν τελικά από την Εγνατία Οδό.

«Τα 7,5 εκατ. είναι οφειλόμενα από το Δημόσιο στην εταιρεία από τα διόδια Αιγινίου και καλύπτουν την περίοδο μέχρι τον Νοέμβριο του 2011», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, κ. Γιάννης Τσακλίδης.

«Από τα υπόλοιπα 90 εκατ., τα 30 αφορούν την ξεχωριστή σύμβαση που είχε γίνει για την προσθήκη λωρίδας έκτακτης ανάγκης στις σήραγγες των Τεμπών και τα 60 εκατομμύρια είναι πρόβλεψη για πληρωμές απαλλοτριώσεων, μετατοπίσεων δικτύων κοινής ωφελείας, αρχαιολογικές ανασκαφές κ.ά.

Ωστόσο, πλην των 7,5 εκατ., τα υπόλοιπα χρήματα δεν θα καταβληθούν άμεσα, αλλά μόνον εφόσον και αφότου εκτελεστούν οι εργασίες που αφορούν». Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο ζήτησε από την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» να κρατήσει κλειστά τα διόδια Αιγινίου (από τον Ιανουάριο 2010), συμφωνώντας να καταβάλει στην εταιρεία το πλήρες αντίτιμο των διαφυγόντων διελεύσεων, συμφωνία που είχε παρουσιαστεί ως νίκη του υπουργείου.


Πηγή:
http://www.ypodomes.com/show_newsid.php?news_id=13177