18 Νοε 2011

Διόδια 2,40 ευρώ από τον Απρίλιο

(η υπογράμμιση εκ μέρους του blog)

Ενας νέος σταθμός διοδίων προστίθεται από αύριο στην Εγνατία οδό, μία μόλις εβδομάδα μετά τη λειτουργία των διοδίων στον Ιασμο της Κομοτηνής.

Αυτήν τη φορά διόδια θα λειτουργήσουν στην Ηπειρο, στο Μαλακάσι Ιωαννίνων. Εξάλλου, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει να λειτουργεί ένας ακόμη σταθμός διοδίων, στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, λοιπόν, θα λειτουργούν στην Εγνατία οδό συνολικά τέσσερις συν ένας σταθμοί διοδίων, το Δεκέμβριο θα προστεθεί ακόμη ένας, ενώ ο τελευταίος υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Συγκεκριμένα, σήμερα λειτουργούν διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης και τον Ιασμο, από αύριο θα λειτουργούν στο Μαλακάσι και από το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη Νυμφόπετρα. Ωστόσο, όσοι διασχίζουν την Εγνατία οδό περνούν και από τα διόδια που βρίσκονται στα Μάλγαρα, τα οποία είναι κοινά και για τους χρήστες της Εγνατίας οδού και για τους χρήστες του ΠΑΘΕ. Μέσα στο Δεκέμβριο διόδια θα λειτουργήσουν στα Τύρια Θεσπρωτίας, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 στο Παγγαίο του νομού Καβάλας.

Οι τιμές

Το κόστος των διοδίων, με εξαίρεση τα Μάλγαρα που υπάγονται στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, θα είναι κοινό σε όλους τους σταθμούς και μάλιστα από την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν οι τιμές που ίσχυαν στον Πολύμυλο. Ετσι, για τα αυτοκίνητα το κόστος είναι 2 ευρώ, για τα δίκυκλα και τρίκυκλα 1,40 ευρώ, για τα φορτηγά και τα λεωφορεία 5 ευρώ και για τις νταλίκες 7 ευρώ.

Οι τιμές στα Μάλγαρα είναι διαμορφωμένες ως εξής: μοτοσικλέτες 1,20 ευρώ, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 2,40 ευρώ, φορτηγά και λεωφορεία 5,20 ευρώ και νταλίκες 6 ευρώ.

Ομως οι τιμές των διοδίων της Εγνατίας οδού δε θα ισχύουν για πολύ. Γιατί; Διότι πριν να λειτουργήσουν καλά καλά οι σταθμοί, προβλέπεται... αύξηση των διοδίων σε ποσοστό 20%! Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στη διυπουργική απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου, για τη λειτουργία και τις τιμές των διοδίων. Στην απόφαση προβλέπεται αύξηση, έξι μήνες μετά τη δημοσίευσή της. Ετσι, μέσα στον Απρίλιο, τα διόδια θα αλλάξουν και πάλι. Η διέλευση για τα ΙΧ θα φτάσει στα 2,40 ευρώ, για τα δίκυκλα στα 1,68 ευρώ, για τα φορτηγά στα 6 ευρώ και για τις νταλίκες στα 8,40 ευρώ...

Περισσότερα:
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=119236