7 Οκτ 2011

Σηκώνουν τις μπάρες στο Ρίο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι

Αντίσταση κατά των απολύσεων 


Την πρώτη συντονισμένη αντίσταση κατά των μαζικών απολύσεων στην Ολυμπία Οδό που κατασκευάζει την καρμανιόλα της Κορίνθου-Πατρών, οργανώνουν σήμερα και αύριο το σωματείο εργαζομένων της Vinci ανοίγοντας τις μπάρες στα διόδια του Ρίο.

Με σύνθημα «τα ψέματα τελείωσαν, οι υποσχέσεις δεν πείθουν κανένα, η Ολυμπία Οδός είναι παρελθόν» οι απολυμένοι του εθνικού αυτοκινητοδρόμου εναντιώνονται στην πολιτική των τραπεζών και των εργολάβων, προεξοφλώντας την κατάρρευση του μαμούθ οδικού έργου από το οποίο 2800 εργαζόμενοι είναι στο δρόμο.

Οι εργασίες στην Ολυμπία Οδός έχουν παγώσει επισήμως το τελευταίο τρίμηνο εξαιτίας της έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης και του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά για το έργο οι οδηγοί συνεχίζουν να πληρώνουν διόδια, από τα οποία η εταιρεία υπολογίζεται ότι εισπράττει κατά μέσο όρο 5,5-6 εκατ. ευρώ το μήνα, παρά τις γκρίνιες για μείωση κατά 30% της επιβατικής κίνησης.

Μέχρι στιγμής για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου δημόσιο και χρήστες έχουν καταβάλλει 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο παραχωρησιούχος έχει δαπανήσει μόλις 84 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες έχουν καταβάλλει 336 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών από τις αρχές της νέας χρονιάς μέχρι και τα τέλη Αυγούστου η Ολυμπία Οδός είχε εισπράξει από τα διόδια περί 50 εκατ. ευρώ.

Έως και το 2010 τα έσοδα από τα διόδια είχαν ανέλθει σε 187 εκατ. ευρώ.


Πηγή:
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=150817