4 Μαΐ 2011

Συνεχίζουμε να σηκώνουμε τις μπάρες

Του Ορέστη Ζούμπου*

Τον τελευταίο καιρό η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας τις προσταγές των μεγαλοεργολάβων και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν της το κίνημα ενός μεγάλου ποσοστού συμπολιτών μας, εισήγαγε στον ΚΟΚ ως παράνομη πράξη τη μη καταβολή του αντιτίμου των διοδίων.
Μετέτρεψε την αστυνομία σε ιδιωτική security των εταιριών! Ποιων εταιριών; Αυτών που λιμαίνονται το εθνικό οδικό δίκτυο και που κόβουν την Ελλάδα στα δύο, χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν (όπως έγινε την Τετάρτη και την Πέμπτη από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου με το κλείσιμο των Τεμπών). Το κίνημα απάντησε με μαζικά ανοίγματα των σταθμών διοδίων και με τη συνέχιση του «Δεν πληρώνω» όταν δεν υπάρχει Τροχαία στα διόδια. Επίσης, βρήκε τη νομική λύση να δηλώνει ο πολίτης αδυναμία πληρωμής στην περίπτωση που υπάρχει Τροχαία.
Ωστόσο, έχουν σημειωθεί περιπτώσεις στις οποίες τα αστυνομικά όργανα δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο, και πολλές φορές κατά παράβαση καθήκοντος, βεβαιώνουν πρόστιμα είτε χωρίς ο οδηγός να έχει υποπέσει στο «παράπτωμα» (έχοντας ζητήσει πιστωτική απόδειξη), είτε παρασύρουν τους πολίτες να περάσουν το σταθμό (σταθμεύοντας το αυτοκίνητό τους δεξιά των διοδίων μέχρι να κοπεί η πιστωτική απόδειξη), γεγονός που συνιστά «παράβαση». Έχει, επίσης, παρατηρηθεί αστυνομικά όργανα να βρίσκονται στο σταθμό των διοδίων με πολιτικό αυτοκίνητο για να μη γίνονται αντιληπτοί.
Σε ορισμένες περιοχές η στάση της αστυνομίας ξεπερνά τα όρια της εφαρμογής του νόμου, με ασύδοτες τακτικές όπως αυτή που διαπιστώθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών όπου τα αστυνομικά όργανα επέβαλαν πρόστιμο σε οδηγό ο οποίος, χωρίς να περάσει το σταθμό των διοδίων, ζήτησε να πληρώσει με πιστωτική κάρτα, το οποίο δεν έγινε δεκτό. Και δεν σταματά εκεί η ιστορία, αφού μετά από παρότρυνση των αστυνομικών να κάνει όπισθεν και να παρκάρει το αυτοκίνητό του στα δεξιά, επιβλήθηκε πρόστιμο για παράνομη οπισθοπορεία!
Εκτός από την εκστρατεία τρομοκράτησης των πολιτών, από τη μεριά της κυβέρνησης, αναπαράγονται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και λασπολογίες για να πλήξουν το κίνημά μας. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν το άρθρο κεντρικής εφημερίδας της Αθήνας το οποίο ανέφερε ως χορηγό του κινήματος το Επιμελητήριο Πιερίας, για το λόγο ότι έβγαλε κονδύλι για πανό και φυλλάδια σε διαμαρτυρία για την άδικη αύξηση κατά 40% των Διοδίων των Μαλγάρων.
Περίπου δύο μήνες μετά την «ποινικοποίηση» βλέπουμε το κίνημά μας να είναι «παρών» και να ανακάμπτει, με όλο και περισσότερους οδηγούς (με πρωτοπόρους τους οδηγούς φορτηγών) να αρνούνται να πληρώνουν το χαράτσι των διοδίων.

* Ο Ορέστης Ζούμπος είναι δικηγόρος -μέλος της επιτροπής κατοίκων και φορέων Λαμίας ενάντια στα διόδια και της νομικής ομάδας του πανελλαδικού συντονιστικού.