15 Απρ 2011

Μνημόνιο εξασφάλισης για τις εταιρείες των δρόμων

Στη «μαύρη τρύπα» του δημόσιου χρέους οδεύουν τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα διόδια των αυτοκινητόδρομων, με αφορμή τις μειώσεις των τιμών που χθες ανακοινώθηκαν και επίσημα.


Ως τώρα εισπράττονται από τους εργολάβους και διατίθενται εξ ολοκλήρου για τη χρηματοδότηση των έργων, αλλά από το 2013 και έως το 2037 σημαντικό ποσοστό τους, που κυμαίνεται από 65-93%, θα πηγαίνει στο Δημόσιο. Τα έσοδα, που υπολογίζονται άνω των 20 δισ. ευρώ και προορίζονται για χρηματοδότηση νέων έργων, «μετακομίζουν» στον προϋπολογισμό, όπως επιβεβαίωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υποδομών.

Προς το παρόν και κάτω από την πίεση του κινήματος κατά των διοδίων, ένα μέρος των μελλοντικών εσόδων της τάξης των 800 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για να καλύψει τις προαναγγελθείσες μειώσεις των διοδίων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, διασφαλίζοντας στο ακέραιο τα οικονομικά των εργολάβων αλλά και τις απαιτήσεις των τραπεζών.

Τιμές τριετίας

 Η μείωση, όπως επισημοποιήθηκε χθες από τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, θα είναι της τάξης του 25-30% και ειδικά για τα υπό κατασκευή τμήματα, όπως η Κορίνθου-Πατρών, θα φτάνει το 50%. Οι νέες τιμές θα «κλειδώσουν» για μια τριετία, οπότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο βασικός κορμός των έργων. Μετά το 2014 και για άλλη μια τριετία θα αναπροσαρμόζονται σταδιακά ώστε να φτάσουν πιο ομαλά στα επίπεδα που προβλέπουν οι συμβάσεις του 2007...

Περισσότερα: 
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=267579


===================================================== 

...Σε ό,τι αφορά τα διόδια, το ∆ηµόσιο αναλαµβάνειτο κόστοςτης µείωσης για τα επόµενα 3 χρόνια, ενώ προβλέπεται και επιδότηση διοδίων για πολίτες µεαναπηρία. Επίσης, µε ευθύνη των εταιρειών πρέπει να γίνει αναλογική χρέωση των χρηστώνγια τιςτοπικέςµετακινήσεις, εκπτώσεις στους συχνούς χρηστές και εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων.

Παράλληλα, εξασφαλίζεται σε πρώτη φάση ποσό 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισµό – µε τη σύµφωνη γνώµητης τρόικας – τοοποίο θα λειτουργήσει ως εγγύησηγια τη χρηµατοδότηση των έργων για διάστηµα 6 - 8 µηνών, µέχρις ότου αναλάβει ρόλο η εταιρεία ειδικού σκοπού ονόµατι Ελληνικοί Αυτοκινητόδροµοι, η οποία θαιδρυθεί µε προίκα τα µελλοντικάέσοδα (20 δισ.ευρώ) απότα διόδιαπου θα παρέχει τιςεγγυήσειςγια τις χρηµατοδοτήσεις....


Περισσότερα:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4626811