17 Φεβ 2010

Η ερωτηση Λαφαζάνη αφορά τα δημοσιεύματα που ήθελαν την κυβέρνηση να έχει παραχωρήσει σε Αμερικάνικη τράπεζα τις συμβάσεις των εθνικών δρόμων

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τoν κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Ο εκτεταμένος «κρυφός» δανεισμός του δημοσίου από αμερικάνικες τράπεζες με τη χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων και οι μυθώδεις αμοιβές των τελευταίων

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο εκτενές ρεπορτάζ των New York Times (ΝΥΤ), οι αμερικάνικες τράπεζες, αποκομίζοντας μυθώδη ανταλλάγματα, ακολούθησαν έναντι της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών της Ε.Ε. ανάλογες τακτικές δανεισμού με εκείνες που ακολούθησαν δια των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime), τα οποία, ως γνωστόν, έγιναν η αφορμή εκδήλωσης της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ, αμερικάνικες τράπεζες (Goldman Sachs, JP Morgan κλπ), ενώ πρωταγωνιστούσαν από το 2000, έναντι παχυλών αμοιβών, σε λεόντειες συμφωνίες αθρόου δανεισμού της χώρας, στις οποίες συχνά έδιναν αρχαία ελληνικά ονόματα π.χ. Αίολος, Αριάδνη, χρησιμοποιούσαν σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία προκειμένου να αποκρύπτεται αυτός ο δανεισμός (νομισματικές συναλλαγές, τιτλοποιήσεις και προεισπράξεις κερδών και εσόδων του δημοσίου, συμφωνίες ανταλλαγής μετοχών κλπ).
Ειδικότερα, στο δημοσίευμα των ΝΥΤ γίνεται αναφορά σε δάνειο πολλών δισ. ευρώ, που προώθησε έναντι σκανδαλώδους αμοιβής η Goldman Sachs προς τη χώρα μας και το οποίο απεκρύβη, καθώς εμφανίστηκε ως νομισματική συναλλαγή (currency trade) και όχι ως δάνειο. Να σημειωθεί ότι για τη συναλλαγή αυτή η Κομισιόν έχει ζητήσει να δοθούν διευκρινήσεις μέχρι τέλος Φλεβάρη.
Επειδή όλα τα προηγούμενα χρόνια καταγγέλλαμε, χωρίς ανταπόκριση, τις λογιστικές αλχημείες και την εξαπάτηση του ελληνικού λαού σχετικά με το δημόσιο χρέος, οι οποίες όχι μόνο απέκρυπταν το μέγεθός του και υποθήκευαν μελλοντικά δημόσια έσοδα αλλά και κόστιζαν ο «κούκος-αηδόνι» στον ελληνικό λαό
Επειδή συμφωνίες όπως οι ως άνω μπορεί να μοιάζουν «νομότυπες» στην ουσία, όμως, αντιπροσωπεύουν ληστεία του ελληνικού λαού

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Πόσες και ποιες συμφωνίες οποιασδήποτε μορφής προείσπραξης μελλοντικών δημοσίων εσόδων και κερδών καθώς και οποιεσδήποτε συμφωνίες ανταλλαγής περιουσιακών του στοιχείων σύνηψε το δημόσιο από το 2000 έως σήμερα; Ποιοι ήταν ακριβώς οι λόγοι για κάθε μια από αυτές τις συμφωνίες και ποιο το «όφελος» για το δημόσιο; Σε ποιες από αυτές πρωταγωνίστησαν αμερικάνικες τράπεζες; Ποιες ήταν αυτές οι τράπεζες και ποιες συγκεκριμένα και αναλυτικά οι αμοιβές τους; Παρακαλούμε όπως καταθέσετε το συντομότερο στη Βουλή τις πλήρεις ως άνω συμφωνίες.
2. Πόσες και ποιας μορφής νομισματικές συναλλαγές (currency trade) και για ποιους λόγους σύνηψε το δημόσιο από το 2000 ως σήμερα; Ποιες εξ αυτών είχαν πρωταγωνιστή αμερικάνικες τράπεζες και ποιες; Παρακαλούμε όπως καταθέσετε στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν τις πλήρεις σχετικές συμφωνίες, τις αμοιβές των τραπεζών και το συγκεκριμένο λόγο της σύναψής τους.
3. Ποια ήταν αναλυτικά η νομισματική συναλλαγή δισ. ευρώ του 2001, την οποία προώθησε η Goldman Sachs και με την οποία απεκρύβη ισόποσος δημόσιος δανεισμός; Ποια ήταν η αμοιβή της Goldman Sachs για τη συμφωνία και πως αποπληρώνεται; Υπήρξαν άλλες παρόμοιες συμφωνίες μεταγενέστερα με την ίδια ή άλλη αμερικάνικη τράπεζα; Ποιες και με ποιες αμοιβές; Παρακαλώ όπως καταθέσετε το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή όλες και πλήρεις τις ως άνω συμφωνίες.
Ο ερωτών Βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης