21 Δεκ 2009

Μπλόκο στα διόδια Αφιδνών, Ρίου και Μαλγάρων


Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009
Μπλόκο στα διόδια Αφιδνών έκαναν οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής ζητώντας «να πάψει το χαράτσι στις μετακινήσεις τους», ενώ ανάλογη κινητοποίηση έκαναν μέλη της επιτροπής «Ακρίβεια Στοπ» στη γέφυρα του Ρίου και στα διόδια Μαλγάρων.
Αναλυτικά:
* Κάτοικοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από 14 δήμους και κοινότητες της ΒΑ Αττικής κατέλαβαν συμβολικά για μία ώρα χθες το μεσημέρι τους σταθμούς των διοδίων στις Αφίδνες και επέτρεπαν την ελεύθερη διέλευση των οδηγών, διαμαρτυρόμενοι για το «χαράτσι» που έχει επιβληθεί στις καθημερινές μετακινήσεις τους με βάση τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό της εθνικής οδού από τη Μεταμόρφωση Αττικής ώς τη Σκάρφεια Φθιώτιδας.
Ζήτησαν την κατάργηση των σταθμών διοδίων για το τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας που βρίσκεται μέσα στα όρια του νομού Αττικής, καθώς και τη δημιουργία παράπλευρου οδικού δικτύου που θα εξυπηρετεί με ασφάλεια τις τοπικές μετακινήσεις. Μίλησαν επίσης για την αδικία σε βάρος τους, αφού καλούνται να πληρώσουν 1,85 ευρώ για διαδρομή 20 χλμ., ενώ αν ίσχυε η χιλιομετροχρέωση θα έδιναν 0,73 ευρώ. Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής, που παραβρέθηκε στην κινητοποίηση, ζήτησε να υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργείου Υποδομών για διαβούλευση και ως προσωρινό μέτρο ζήτησε τη μετακίνηση του σταθμού των Αφιδνών κατά μερικά χλμ. ώστε να μην καλύπτει την Αττική.
* Στο άνοιγμα των διοδίων της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου προχώρησαν χθες περίπου 60 νεαρά μέλη της επιτροπής «Ακρίβεια Στοπ» Πάτρας μαζί με μέλη της πανελλαδικής επιτροπής κατά των διοδίων από Αρτα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Ναύπακτο.
Για περίπου δύο ώρες, από τις 11.00 χθες το πρωί, τα διόδια της γέφυρας ήταν ανοιχτά και δωρεάν για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
* Δίωρη διαμαρτυρία κατά της ακρίβειας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη μέλη της επιτροπής «Ακρίβεια Στοπ», επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια Μαλγάρων!
Οι ακτιβιστές πήγαν στις 12 το μεσημέρι στο σταθμό διοδίων και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη, με αποτέλεσμα ώς τις 2 μετά το μεσημέρι κανείς από τους διερχόμενους οδηγούς να μην πληρώνει διόδια. Οπως ανακοίνωσαν τα μέλη της επιτροπής «η πρώτη αυτή κοινή δράση όλων των τοπικών επιτροπών και οι υπόλοιπες που προετοιμάζονται είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου ενάντια στα διόδια, το οποίο συγκροτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο».