21 Δεκ 2009

ΠΑΤΡΑ - ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΛΥΠΗ..

Το 1977 κινήθηκα για πρώτη φορά με το Ι.Χ.Ε. όχημά μου από Αθήνα προς Ορεστιάδα Έβρου και αντίκρισα την πασίγνωστη περίφημη πινακίδα με τα αρχικά Π.Α.Θ.Ε., η οποία ως γνωστόν μας ενημέρωνε για την κατασκευή της εθνικής οδού από την Πάτρα έως τους Ευζώνους…
Από τότε έως σήμερα πέρασαν περί τα 32 χρόνια και ο μοναδικός αυτός διεθνής άξονας όχι μόνο δεν έχει κατασκευασθεί πλήρως αλλά αποτελεί, εκτός από την σχετική ταλαιπωρία των οδηγών και τη δυσφήμιση της χώρας, αντικείμενο εκμετάλλευσης του μέσου κοινού νου του ελληνικού λαού, από τους πολιτικούς, τους διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες και κυρίως τους δημοσιογράφους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, καθώς κανείς δεν ασχολείται με το γιατί δεν έχει τελειώσει σε ένα τόσο υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα και με τα τόσο μεγάλα "πακέτα" της ΕΕ… Το μόνο που αναφέρεται είναι η διάρκεια της ταλαιπωρίας την οποία θα υποστούμε και ίσως αυτό απλά υποδηλώνει ότι ίσως τελικά αξίζουμε αυτό που είμαστε… Ίσως βέβαια να προσπαθούμε να πάρουμε το παγκόσμιο "ρεκόρ" κατασκευής οδικού δικτύου καθώς δεν καταφέρνουμε να κατασκευάζουμε, σε ένα τέτοιας προτεραιότητας οδικό άξονα, ούτε περί τα 20 χιλιόμετρα κάθε χρόνο!!!
Βέβαια στην κατασκευή αναχρονιστικών διοδίων στην περιοχή της Θήβας τα οποία κόβουν την κίνηση για 4η κατά σειρά φορά στην πολύ μεγάλη!!! διαδρομή των 200 χιλιομέτρων από Αθήνα μέχρι Λαμία.. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη χώρα παγκοσμίως με τέτοιο "ρεκόρ ή αν υπάρχει άλλη χώρα που τον 21ο αιώνα να κατασκευάζει διόδια κάθετα στον μοναδικό κύριο διεθνή άξονά της. Με λίγη προσπάθεια και υπομονή θα τα καταφέρουμε, αν τα εναπομείναντα τμήματα στο πέταλο του Μαλιακού και στην κοιλάδα των Τεμπών διαρκέσουν καμιά δεκαετία!!!!!
Ματθαίος Γ. Σκούρας